PESTO Z JARMUŻU

22.01.2015
data:post.title
Jarmuż to odmiana kapusty, bogata w beta - karoten, witaminy K,C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjna) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć (popularne są chipsy z jarmużu), gotować ( jak każdą inną kapustę) oraz dodawać do zup i koktajli lub zrobić pesto.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka ubitego jarmużu, bez grubych łodyg
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub twardego sera dojżewjącego
  • około 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • sól do smaku
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy grube łodyżki, liście tniemy. Do naczynia blendera wkładamy wszystkie składniki, mielimy na jednolitą masą. Pesto jest bardzo geste i aby je dobrze zmielić często trzeba dolać więcej oliwy lub wody.
Doprawiamy do smaku i przechowujemy w lodówce w pojemniku lub słoiczku. Podajemy jako dodatek do kanapek, sosów, makaronu itp. Smacznego.



1 komentarz

  1. Bardzo ciekawy przepis, właśnie kupiłam dużą paczkę jarmużu muszę koniecznie wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń