SKŁADNIKI :
- 1 szklanka ubitego jarmużu, bez grubych łodyg
- 2 ząbki czosnku
- duża garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki tartego parmezanu lub twardego sera dojżewjącego
- około 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- sól do smaku
Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy grube łodyżki, liście tniemy. Do naczynia blendera wkładamy wszystkie składniki, mielimy na jednolitą masą. Pesto jest bardzo geste i aby je dobrze zmielić często trzeba dolać więcej oliwy lub wody.
Doprawiamy do smaku i przechowujemy w lodówce w pojemniku lub słoiczku. Podajemy jako dodatek do kanapek, sosów, makaronu itp. Smacznego.
Bardzo ciekawy przepis, właśnie kupiłam dużą paczkę jarmużu muszę koniecznie wypróbować przepis
OdpowiedzUsuń