PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE SZPINAKOWO - SEROWYM

02.01.2015
data:post.title
Kurczak, szpinaki i ser a do tego sos to pyszne połączenie. Danie powstało bardzo szybko, po przyjściu z pracy przygotowanie jego zajęło mi kilka minut. Kurczaka podłam z makaronem ale polecam również ryż lub ziemniaki.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • serek topiony gouda 100 g 
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka papryka w proszku
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka mąki rozmieszana w 1/4 szklanki wody
  • dwie duże garście świeżego szpinaku
  • kilka plasterków sera dojrzewającego do smaku
  • pomidory i oliwki do dekoracji
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, kostkę lub plastry. Doprawiamy mięso solą i papryką, podpiekamy na patelni na oleju łącznie z cebulą i czosnkiem. Kiedy mięso lekko się zaróżowi wlewamy bulion, dodajemy pokrojony serek topiony i prużąc mieszamy aż ser się rozpuści. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, zagęszczamy rozmieszaną mąką. Na koniec dodajemy szpinak, lekko mieszamy i gotowe. Na talerz układamy porcję makaronu, na to kurczak z sosem szpinakowym, posypujemy serem i układamy kawałki pomidorów i oliwki. Smacznego. 


2 komentarze