SKŁADNIKI :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- serek topiony gouda 100 g
- 200 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz do smaku
- słodka papryka w proszku
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka mąki rozmieszana w 1/4 szklanki wody
- dwie duże garście świeżego szpinaku
- kilka plasterków sera dojrzewającego do smaku
- pomidory i oliwki do dekoracji
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, kostkę lub plastry. Doprawiamy mięso solą i papryką, podpiekamy na patelni na oleju łącznie z cebulą i czosnkiem. Kiedy mięso lekko się zaróżowi wlewamy bulion, dodajemy pokrojony serek topiony i prużąc mieszamy aż ser się rozpuści. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, zagęszczamy rozmieszaną mąką. Na koniec dodajemy szpinak, lekko mieszamy i gotowe. Na talerz układamy porcję makaronu, na to kurczak z sosem szpinakowym, posypujemy serem i układamy kawałki pomidorów i oliwki. Smacznego.
Hmm fajna kombinacja smakowa.
OdpowiedzUsuńZdrowo, pysznie i przepięknie podane :)
OdpowiedzUsuń