Tarta tatin to odwrócona, francuska tarta z jabłkami. Przygotowuje się ją na patelni, na której karmelizujemy jabłka następnie przykrywamy je ciastem kruchym lub francuskim i zapiekamy w piekarniku. Tarta najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych. Jak dla mnie to ciasto pycha, polecam.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto zagniatamy, wychodzi troszkę kleiste ciasto, przekładamy je na talerzyk i odkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek .
JABŁKA :
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki cukru
- 20 g masła
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE :
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, delikatnie wycinamy gniazda nasienne. Na patelnię wysypujemy cukier, dodajemy masło i ogrzewając czekamy aż powstanie karmel, (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszając, uważając aby karmel się nie przypalił )
Zdejmujemy patelnię z ognia, czekamy aż zawartość ostygnie, następnie układamy plastry jabłek w jednym kierunku tworząc wachlarz, posypujemy cynamonem.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, tworząc koło wielkości naszej patelni. Przekładamy je na jabłka, patelnię z ciastem wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 170 -180 * C.
Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie, obracamy patelnię do której przyciskamy talerz i delikatnie wysuwamy placek.
Podajemy z lodami lub kleksem bitej śmietany.
Taka dystyngowana :) Cudna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuń