TARTA Z JABŁKAMI " TATIN "

17.01.2015
data:post.title
Tarta tatin to odwrócona, francuska tarta z jabłkami. Przygotowuje się ją na patelni, na której karmelizujemy jabłka następnie przykrywamy je ciastem kruchym lub francuskim i zapiekamy w piekarniku. Tarta najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych. Jak dla mnie to ciasto pycha, polecam.


                                                             SKŁADNIKI NA CIASTO :
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Składniki na ciasto zagniatamy, wychodzi troszkę kleiste ciasto, przekładamy je na talerzyk i  odkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek .

                                                                         JABŁKA :
  • 4 duże jabłka 
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g masła
  • szczypta cynamonu
                                                               PRZYGOTOWANIE :
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, delikatnie wycinamy gniazda nasienne. Na patelnię wysypujemy cukier, dodajemy masło i ogrzewając czekamy aż powstanie karmel, (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszając, uważając aby karmel się nie przypalił )
Zdejmujemy patelnię z ognia, czekamy aż zawartość ostygnie, następnie układamy plastry jabłek w jednym kierunku tworząc wachlarz, posypujemy cynamonem.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, tworząc koło wielkości naszej patelni. Przekładamy je na jabłka, patelnię z ciastem wkładamy do piekarnika i zapiekamy około  30 minut w temperaturze 170 -180 * C.
Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie, obracamy patelnię do której przyciskamy talerz i delikatnie wysuwamy placek.
Podajemy z lodami lub kleksem bitej śmietany.





1 komentarz