GULASZ SOJOWO - POMIDOROWY

26.01.2015
data:post.title
Kiedy za oknem chłodno, organizm potrzebuje większej dawki ciepłych posiłków. Przygotowałam zdrowy i smaczny gulasz z ziaren soi (soja zawiera dużo białka ) w dodatku bardzo sycący, w sam raz na obecną pogodę. Podałam go z ryżem ale można go zjeść z pieczywem lub po prostu sam.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 1 szklanka ziaren soi
  • 1 cebula, obrana pokrojona
  • 2 marchewki, pokrojona w talarki
  • kawałek selera, obrany, pokrojony
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • kilka kulek pierzu
  • sól, pieprz w proszku do smaku
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • szczypta imbiru do smaku
  • natka pietruszki do posypania
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

Soję wsypujemy do garnka, zalewamy około 4-5 szklankami gorącej wody i pozostawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień ziarno płuczemy, wlewamy czysta wodę i gotujemy około 2 godzin do miękkości, soję odcedzamy. W wysokim naczyniu podpiekamy cebulę i czosnek na oleju, dodajemy pokrojoną marchew, paprykę i seler. Po kilku minutach wlewamy pomidory z puszki, wodę, liść laurowy, ziele i kulki pieprzu. wsypujemy soję i gotujemy wszystko do miękkości pod przykryciem na małym ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody ).
Potrzebujemy teraz czasu aby warzywa się ugotowały i połączyły z ziarnem. Kiedy gulasz się zredukuje i jest gęsty, doprawiamy do smaku i gotowe.
Podajemy gulasz sojowy z makaronem, ryżem, pieczywem lub zjadamy sam. Danie jest na prawdę pyszne. Polecam.



2 komentarze

  1. Uwielbiam soję! :) Już wyobrażam sobie smak tego gulaszu z grzankami...mniam :)

    OdpowiedzUsuń