SKŁADNIKI :
- 1 szklanka ziaren soi
- 1 cebula, obrana pokrojona
- 2 marchewki, pokrojona w talarki
- kawałek selera, obrany, pokrojony
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 2 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- kilka kulek pierzu
- sól, pieprz w proszku do smaku
- ostra papryka w proszku do smaku
- szczypta imbiru do smaku
- natka pietruszki do posypania
Soję wsypujemy do garnka, zalewamy około 4-5 szklankami gorącej wody i pozostawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień ziarno płuczemy, wlewamy czysta wodę i gotujemy około 2 godzin do miękkości, soję odcedzamy. W wysokim naczyniu podpiekamy cebulę i czosnek na oleju, dodajemy pokrojoną marchew, paprykę i seler. Po kilku minutach wlewamy pomidory z puszki, wodę, liść laurowy, ziele i kulki pieprzu. wsypujemy soję i gotujemy wszystko do miękkości pod przykryciem na małym ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody ).
Potrzebujemy teraz czasu aby warzywa się ugotowały i połączyły z ziarnem. Kiedy gulasz się zredukuje i jest gęsty, doprawiamy do smaku i gotowe.
Podajemy gulasz sojowy z makaronem, ryżem, pieczywem lub zjadamy sam. Danie jest na prawdę pyszne. Polecam.
Uwielbiam soję! :) Już wyobrażam sobie smak tego gulaszu z grzankami...mniam :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńSoja w każdej postaci jest pyszna, ale w tej smakuje znakomicie. Polecam przepis
OdpowiedzUsuńCzytałam ostatnio o soi i o jej właściwościach i zastosowaniu. Zobaczcie na wpis soja-z-ukrainy tutaj opisują produkt Ci którzy go transportują z Ukrainy. Bardzo soja-z-ukrainy wysokiej jakości soja która ma różne zastosowania. I ma duzo właściwości.
OdpowiedzUsuń