SKŁADNIKI :
- 4 małe cykorie
- 4 plastry sera żółtego
- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
- wykałaczki
- Cykorię kroimy wzdłuż, jeżeli jest duża to na ćwiartki. Wykrajmy mały głąb (usuniemy dzięki temu źródło goryczy)
- W garnku zagotowujemy wodę z solą, wkładamy cykorię i gotujemy około 3-5 minut. Odcedzamy, studzimy.
- Na połówkę cykorii kładziemy plaster sera, przykrywamy drugą połówką cykorii, zawijamy całość w plaster szynki parmeńskiej i spinamy wykałaczką.
- Roladki przekładamy na rozgrzanego grilla lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.
- Podajemy na gorąco jako dodatek do dań mięsnych lub zjadamy same.
bardzo ciekawy przepis :) na pewno wypróbuję to połączenie!
OdpowiedzUsuń