CYKORIA ZAPIEKANA Z SEREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

21 kwi 2015
data:post.title
Cykoria na ciepło, z grilla lub zapiekana w piekarniku to świetny pomysł na przystawkę lub oddzielne danie. Cykoria zapieczona z serem w szynce parmeńskiej, może być dodatkiem do pieczonych mięs albo ryb. Ja podałam ją do karczku z grilla z salsą z pomidora, papryki i ogórka.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 4 małe cykorie
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • wykałaczki
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Cykorię kroimy wzdłuż, jeżeli jest duża to na ćwiartki. Wykrajmy mały głąb (usuniemy dzięki temu źródło goryczy)
  2. W garnku zagotowujemy wodę z solą, wkładamy cykorię i gotujemy około 3-5 minut. Odcedzamy, studzimy.
  3. Na połówkę cykorii kładziemy plaster sera, przykrywamy drugą połówką cykorii, zawijamy całość w plaster szynki parmeńskiej i spinamy wykałaczką. 
  4. Roladki przekładamy na rozgrzanego grilla lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.
  5. Podajemy na gorąco jako dodatek do dań mięsnych lub zjadamy same. 




1 komentarz