SZYNKA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I PODGRZYBKAMI

03.04.2015
data:post.title
Dzisiaj podam moją propozycję na nadziewane mięso od szynki. Wyższy kawałek mięsa, nadziewamy namoczonymi, suszonymi pomidorami i grzybami. Pieczeń smakuje wybornie, ciepłą można pokroić na kawałki, polać sosem i podać jako danie główne.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, wyższa część
  • 5 dkg suszonych pomidorów
  • 5 dkg suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • 3 łyżki oleju
  •  nić do zwinięcia mięsa
  • rękaw do pieczenia mięsa 
                                                                    ZALEWA :
  • 2 litry wody ( nie musi być gotowana )
  • 2 duże łyżki soli 
  • 6 ziarnek pieprzu
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone na kawałki
                                                        PRZYGOTOWANIE :
  1. W dużym garnku mieszamy składniki zalewy, wkładamy tam mięso, musi być całe zalane zalewą i pozostawiamy najlepiej na 12 godzin w zimnym miejscu, u mnie lodówka.
  2. Suszone pomidory i grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na godzinę do namoczenia, następnie odcedzamy i wyciskamy z nadmiaru płynów.
  3. Szynkę odcedzamy z zalewy, następnie przecinamy ją pod skosem, tak aby powstała kieszeń do faszerowania. Mięso nacieramy przyprawami i utartą w moździerzu kolendrą. Następnie nadziewamy pomidorami i grzybami, zwijamy szynkę i obwijamy ją grubą nicią aby się nie rozpadła.
  4. Na patelni podpiekamy szynkę na oleju z każdej strony, kiedy ładnie się zrumieni przekładamy ją do rękawa piekarniczego i pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny w temperaturze 180 * C. 
  5. Mięso studzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. 



1 komentarz