SKŁADNIKI :
- 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, wyższa część
- 5 dkg suszonych pomidorów
- 5 dkg suszonych podgrzybków
- 1 łyżka suszonej kolendry
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku
- 3 łyżki oleju
- nić do zwinięcia mięsa
- rękaw do pieczenia mięsa
- 2 litry wody ( nie musi być gotowana )
- 2 duże łyżki soli
- 6 ziarnek pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku, pokrojone na kawałki
- W dużym garnku mieszamy składniki zalewy, wkładamy tam mięso, musi być całe zalane zalewą i pozostawiamy najlepiej na 12 godzin w zimnym miejscu, u mnie lodówka.
- Suszone pomidory i grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na godzinę do namoczenia, następnie odcedzamy i wyciskamy z nadmiaru płynów.
- Szynkę odcedzamy z zalewy, następnie przecinamy ją pod skosem, tak aby powstała kieszeń do faszerowania. Mięso nacieramy przyprawami i utartą w moździerzu kolendrą. Następnie nadziewamy pomidorami i grzybami, zwijamy szynkę i obwijamy ją grubą nicią aby się nie rozpadła.
- Na patelni podpiekamy szynkę na oleju z każdej strony, kiedy ładnie się zrumieni przekładamy ją do rękawa piekarniczego i pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny w temperaturze 180 * C.
- Mięso studzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Mniam
OdpowiedzUsuń