MAKARON KUKURYDZIANY

19.04.2015
data:post.title
Makron kukurydziany, jak lane kluseczki to świetny dodatek do zup, jest on całkowicie bezglutenowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty, ciasto jest konsystencji miękkiej plasteliny jednak wałkowanie jego jest trudne, ponieważ ciasto się kruszy, więc przygotowałam go w formie lanych klusek. Po ugotowaniu dodajemy go jako dodatek do zup lub polewamy ulubionym sosem, ja podłam z sosem pomidorowym i oregano.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • około 350 g mąki kukurydzanej 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka wody
  • woda i sól z 1 łyżką oleju, do gotowania makaronu 
                                                            PRZYGOTOWANIE :
  1. W garnku zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy do niej 1 szklankę mąki kukurydzianej i energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Powstanie elastyczne ciasto, odkładamy do ostudzenia.
  2. Ciasto wykładamy na stolnicę, wbijamy jajko i dosypując mąki zagniatamy je do momentu aż przestanie się kleic. Formujemy kulkę.
  3. W garnku zagotowujemy wodę z solą i olejem. Ciasto nad garnkiem ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy aby kluseczki się nie zlepiły. Gotujemy 1 minutę od wypłynięcia, odcedzamy na durszlaku i makaron rozkładamy na talerze. Polewamy sosem i podajemy.



Prześlij komentarz