SKŁADNIKI :
- około 350 g mąki kukurydzanej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- woda i sól z 1 łyżką oleju, do gotowania makaronu
- W garnku zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy do niej 1 szklankę mąki kukurydzianej i energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Powstanie elastyczne ciasto, odkładamy do ostudzenia.
- Ciasto wykładamy na stolnicę, wbijamy jajko i dosypując mąki zagniatamy je do momentu aż przestanie się kleic. Formujemy kulkę.
- W garnku zagotowujemy wodę z solą i olejem. Ciasto nad garnkiem ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy aby kluseczki się nie zlepiły. Gotujemy 1 minutę od wypłynięcia, odcedzamy na durszlaku i makaron rozkładamy na talerze. Polewamy sosem i podajemy.
Prześlij komentarz