Kurczaka wcześniej natarłam przyprawami i nadziałam farszem. Po upieczeniu jego skórka wyszła złocista i chrupiąca. Natomiast w środku mięso jest soczyste a farsz pyszny i zwarty. Samo danie jest bardzo efektowne i nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia.
SKŁADNIKI :
- 1 spory kurczak ( 1.5 kg)
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz, papryka w proszku do natarcia mięsa
- tymianek
- pieprz ziołowy
- oliwa
FARSZ :
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 1/2 części brokuła ( tylko różyczki) ugotowanego
- 1 mała marchew, pokrojona w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej, pokrojonej
- 20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól,pieprz, oregano
- olej
Ryż gotujemy w odzie, odcedzamy, studzimy. Pieczarki szatkujemy, podpiekamy na oleju z cebulą aż odparują płyny. W misce mieszamy wszystkie składniki, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy kurczaka, spinamy wykałaczką, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 40- 50 minut, po czym nie zapominamy obrócić go na drugą stronę, tak aby kurczak był cały zarumieniony.
Kurczaka wyjmujemy, czekamy chwilę aż trochę wystygnie i tniemy na kawałki. Podajemy z frytkami i ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Prześlij komentarz