KURCZAK NADZIEWANY RYŻEM I WARZYWAMI

12.04.2015
data:post.title
Dzisiaj polecam kolejny przepis na nadziewanego kurczaka, tym razem faszerowałam go brązowym ryżem i warzywami.
Kurczaka wcześniej natarłam przyprawami i nadziałam farszem. Po upieczeniu jego skórka wyszła złocista i chrupiąca. Natomiast w środku mięso jest  soczyste a farsz pyszny i zwarty. Samo danie jest bardzo efektowne i nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 1 spory kurczak ( 1.5 kg)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz, papryka w proszku do natarcia mięsa
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
  • oliwa 
Kurzaka myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawy z odrobiną oleju, nacieramy nią mięso, również w środku. Pozostawiamy na około 1 godzinę w chłodnym miejscu.

                                                                  FARSZ :
  • 1 woreczek brązowego ryżu
  • 1/2 części brokuła ( tylko różyczki) ugotowanego
  • 1 mała marchew, pokrojona w kostkę
  • 1/2 papryki czerwonej, pokrojonej
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól,pieprz, oregano
  • olej 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Ryż gotujemy w odzie, odcedzamy, studzimy. Pieczarki szatkujemy, podpiekamy na oleju z cebulą aż odparują płyny. W misce mieszamy wszystkie składniki, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy kurczaka, spinamy wykałaczką, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 40- 50 minut, po czym nie zapominamy obrócić go na drugą stronę, tak aby kurczak był cały zarumieniony.
Kurczaka wyjmujemy, czekamy chwilę aż trochę wystygnie i tniemy na kawałki. Podajemy z frytkami i ulubionymi dodatkami. Smacznego.






Prześlij komentarz