SKŁADNIKI :
- 1 ogórek ( ok. 250 g )
- 5 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kefiru
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- posiekane listki mięty do smaku
- szczypiorek i kiełki rzodkiewki do posypania
DODATKOWO :
- ugotowane jajko na twardo
- młode ziemniaki
- Ogórki i rzodkiewki dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę a szczypiorek i koperek siekamy.
- Do miski wlewamy jogurt i kefir oraz wszystkie dodatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Najlepiej smakuje schłodzony ale można go podawać zaraz po przygotowaniu.
- Podajemy z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo, z młodymi ziemniakami lub ulubionymi dodatkami.
Prześlij komentarz