CHŁODNIK Z OGÓRKA, RZODKIEWKI I NUTY MIĘTY

10.04.2015
data:post.title
Chłodnik to zupa idealna na ciepłe dni, wyjątkowo prosta w przygotowaniu a jednocześnie zaskakująco smaczna. Przygotowany z dodatkiem ogórka, rzodkiewki i jogurtu naturalnego a doprawiony koperkiem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Polecam.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 1 ogórek ( ok. 250 g )
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml kefiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • posiekane listki mięty do smaku
  • szczypiorek i kiełki rzodkiewki do posypania
                                                                   DODATKOWO : 
  • ugotowane jajko na twardo 
  • młode ziemniaki 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ogórki i rzodkiewki dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę a szczypiorek i koperek siekamy. 
  2. Do miski wlewamy jogurt i kefir oraz wszystkie dodatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  3. Najlepiej smakuje schłodzony ale można go podawać zaraz po przygotowaniu.
  4. Podajemy z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo, z młodymi ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. 


Prześlij komentarz