BAKŁAŻAN PIECZONY, NADZIEWANY CIECIORKĄ, KURCZAKIEM I WARZYWAMI

24.04.2015
data:post.title
Bakłażan to warzywo które lubimy albo nie, są tacy co za nim nie przepadają, jednak ja zawsze mama na niego ochotę. Dzisiaj pomysł na bakłażana nadziewanego warzywami i cieciorką, danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 2 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • 200 ml bulionu warzywnego do zapiekania
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
                                                                     NADZIENIE : 
  • 300 g pomidorów 
  • 1 mała pierś z kurczaka 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryka czerwona lub żółta
  • 1/2 szklanki cieciorki ugotowanej do miękkości
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki do posypania
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Pierś z kurczaka, pomidory,cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podpiekamy czosnek z cebulą, dodajemy pierś z kurczaka, przyprawiamy do smaku i chwilkę smażymy.
  2. Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy, środek kroimy w kostkę.
  3. Do podpieczonego kurczaka dodajemy paprykę, miąższ bakłażana i pomidory. Dusimy aż płyny odparują. Następnie dodajemy cieciorkę, mieszamy i doprawiamy do smaku. 
  4. Wydrążone bakłażany przysmażamy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, lekko solimy w środku i napełniamy farszem. Na dno naczynia wlewamy bulion wymieszany z łyżeczką przecieru pomidorowego i pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 *C.
  5. Podajemy ciepłe posypane natką pietruszki ( serem ) z ryżem lub zjadamy same. Smacznego.


3 komentarze