SKŁADNIKI :
- 2 bakłażany
- 4 łyżki oliwy
- sól
- 200 ml bulionu warzywnego do zapiekania
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
NADZIENIE :
- 300 g pomidorów
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryka czerwona lub żółta
- 1/2 szklanki cieciorki ugotowanej do miękkości
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka do smaku
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki do posypania
- Pierś z kurczaka, pomidory,cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podpiekamy czosnek z cebulą, dodajemy pierś z kurczaka, przyprawiamy do smaku i chwilkę smażymy.
- Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy, środek kroimy w kostkę.
- Do podpieczonego kurczaka dodajemy paprykę, miąższ bakłażana i pomidory. Dusimy aż płyny odparują. Następnie dodajemy cieciorkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Wydrążone bakłażany przysmażamy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, lekko solimy w środku i napełniamy farszem. Na dno naczynia wlewamy bulion wymieszany z łyżeczką przecieru pomidorowego i pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 *C.
- Podajemy ciepłe posypane natką pietruszki ( serem ) z ryżem lub zjadamy same. Smacznego.
Lubię tak podany bakłażan, fajny pomysł z cieciorką!
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuń:)