KNEDLE PO BAWARSKU - semmelknödel

19.04.2015
data:post.title
Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Natomiast dania obiadowe serwuje się często z dodatkiem knedli i kapusty po bawarsku. Knedle przygotowuje się z czerstwych bułek z dodatkiem natki pietruszki i podpieczonej cebulki. Podawane głównie do pieczonych i duszonych mięs i muszę przyznać że smakują rewelacyjnie.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 5 czerstwych, dużych bułek
  • 3 jajka 
  • pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 0,5 l mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
  1. Bułki kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na margarynie aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną natkę i wlewamy mleko. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. 
  2. Do pokrojonych bułek wbijamy jajka, wlewamy letnie mleko i wyrabiamy masę aż bułki dokładnie się rozmiękną, ( gdyby masa była za rzadka, należy dodać trochę pokrojonej bułki lub wsypać tartą bułkę ).
  3. Z przygotowanej masy formujemy knedle, wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 7 minut. Następnie pozostawiamy je we wrzątku, (nie gotujemy) jeszcze na ok. 20 minut aby doszły. Knedle są zwarte i nie rozwalają się w wodzie.
  4. Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową.
  5. Knedle podajemy do pieczeni, gulaszu z  kapustą na ciepło. 
  6. Do masy na knedle można dodać  pokrojony boczek lub ser.
  7. Knedle są bardzo smaczne, polecam.


1 komentarz