SKŁADNIKI :
- 5 czerstwych, dużych bułek
- 3 jajka
- pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka margaryny
- 0,5 l mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- Bułki kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na margarynie aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną natkę i wlewamy mleko. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
- Do pokrojonych bułek wbijamy jajka, wlewamy letnie mleko i wyrabiamy masę aż bułki dokładnie się rozmiękną, ( gdyby masa była za rzadka, należy dodać trochę pokrojonej bułki lub wsypać tartą bułkę ).
- Z przygotowanej masy formujemy knedle, wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 7 minut. Następnie pozostawiamy je we wrzątku, (nie gotujemy) jeszcze na ok. 20 minut aby doszły. Knedle są zwarte i nie rozwalają się w wodzie.
- Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową.
- Knedle podajemy do pieczeni, gulaszu z kapustą na ciepło.
- Do masy na knedle można dodać pokrojony boczek lub ser.
- Knedle są bardzo smaczne, polecam.
O jeszcze nie jadłam knedli w takiej postaci:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja jadłem na Bawarii mi smakowały
OdpowiedzUsuńWłaśnie, jestem w Bawarii, jak tu jest pięknie. A knedle -- rarytas...
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjedliśmy wyśmienity obiad: pieczeń wieprzowa plus knedle według tego przepisu. Pieczeń pyszna ale knedle- SZTOS!😉 POLECAM!
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakują knedle z Bawarii bo tu mieszkam i często je robię
OdpowiedzUsuń