Każda wersja jest rewelacyjna.
SKŁADNIKI : na 4-5 sztuk
- 300- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1/5 kostki drożdży 100 g
- 125 ml ciepłej wody
- szczypta oregano
FARSZ :
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- kawałek bakłażana
- kawałek cukinii
- kilka pieczarek
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku
- szczypta ziół prowansalskich
- 15 dkg sera żółtego, startego na tarce
- ketchup do posmarowania ciasta
- olej do podpieczenia mięsa i warzyw
PRZYGOTOWANIE :
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje, rozwałkowujemy na placki.
- Smarujemy każdy ketchupem i posypujemy odrobiną sera, na to kładziemy po dwie łyżki farszu, następnie zbieramy brzegi ciasta i sklejamy, tak aby pizza przypominała sakiewkę (otwarty pieróg ), posypujemy resztą sera.
- Pizze przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 10- 15 minut w temperaturze 190 *C.
- Podajemy ciepłe posypane świeżym oregano lub natką pietruszki.
- Pizza jest również pyszna na zimno.
- Smacznego.
Ale świetne :O niedługo wypróbuję. Ciekawy blog, obserwuję
OdpowiedzUsuńhttp://studentnadiecie.blogspot.com/
Luna
OdpowiedzUsuńCzy drożdży na pewno ma być tylko 5 gramów czyli pół dekagrama?
Poprawiłam przepis na 1/5 kostki drożdży z 100 g, drożdży ma byc mało bo sakiewki nie powinny zbytnio rosnąc.
Usuńdziękuję..
Usuń