SAKIEWKI Z PIZZY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

19 kwi 2015
data:post.title
Mini pizze to świetna przekąska na ciepło lub zimno, są smaczne i smakują każdemu. Nadziałam je kurczakiem i warzywami, jednak farsz może być dowolny np. z mięsa mielonego lub tylko warzyw.
Każda wersja jest rewelacyjna.


                                                         SKŁADNIKI : na 4-5 sztuk

  • 300- 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/5 kostki drożdży 100 g 
  • 125 ml ciepłej wody
  • szczypta oregano
Do miski wylewamy drożdże rozpuszczone w wodzie, wsypujemy mąkę, przyprawy olej i wyrabiamy gładkie ciasto, jest dość twarde ale takie ma być, nakrywamy miskę ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.

                                                              FARSZ : 
  • 1 mała pierś z kurczaka 
  • 1 papryka czerwona
  • kawałek bakłażana
  • kawałek cukinii
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 15 dkg sera żółtego, startego na tarce
  • ketchup do posmarowania ciasta
  • olej do podpieczenia mięsa i warzyw
Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojoną pierś z kurczaka, doprawiamy papryka, ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone warzywa w kostkę i smażymy aż odparują płyny. Farsz odkładamy do ostudzenia.

                                                     PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje, rozwałkowujemy na placki.
  2. Smarujemy każdy ketchupem i posypujemy odrobiną sera, na to kładziemy po dwie łyżki farszu, następnie zbieramy brzegi ciasta i sklejamy, tak aby pizza przypominała sakiewkę (otwarty pieróg ), posypujemy resztą sera.
  3. Pizze przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 10- 15 minut w temperaturze 190 *C.
  4. Podajemy ciepłe posypane świeżym oregano lub natką pietruszki.
  5. Pizza jest również pyszna na zimno.
  6. Smacznego.



4 komentarze

  1. Ale świetne :O niedługo wypróbuję. Ciekawy blog, obserwuję

    http://studentnadiecie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Luna
    Czy drożdży na pewno ma być tylko 5 gramów czyli pół dekagrama?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiłam przepis na 1/5 kostki drożdży z 100 g, drożdży ma byc mało bo sakiewki nie powinny zbytnio rosnąc.

      Usuń