Kuchnia marokańska to połączenie wpływów śródziemnomorskich, środkowowschodnich i afrykańskich. Cudowne bogactwo smaków i aromatów. Kwaśne przeplata się tu ze słodkim i słonym, a pierwsze moje skojarzenia z kuchnią marokańską to; tagine, kiszone cytryny, kuskus, oliwki, korzenne przyprawy, orzechy i suszone owoce. Kurczak przygotowany według tego przepisu jest smaczny i aromatyczny a dodatek ostrej pasty z bakłażana podkreśla jego smak.
SKŁADNIKI :
- 4-5 udek z kurczaka
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- po pół łyżeczki kurkumy i imbiru w proszku
- sól, pieprz do smaku
- olej do podpieczenia mięsa
- sok z 1/2 cytryny
- kilka ciemnych oliwek
- kilka pomidorków do dekoracji
Mięso kurczaka myjemy, przecinamy na pół, przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, czosnek, cebulę i sok z cytryny. Dokładnie nacieramy mięso. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy kawałki kurczaka z obu stron. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, lub garnka, którego możemy używać w piekarniku. Pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki. Pieczemy jeszcze chwilę i wyciągamy. Danie posypujemy startą skórką z cytryny.
PASTA NA OSTRO Z BAKŁAŻANA :
- 1 bakłażan
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- sól, słodka papryka do smaku
Bakłażana kroimy na pół, solimy, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Studzimy i drobno kroimy. W garnku podpiekamy na oleju czosnek z cebulą, dodajemy pomidory z puszki, bakłażana i papryki. Dusimy około 20 minut aż warzywa będą miękkie a płyny odparują. Pasta powinna być gęsta. Doprawiamy do smaku przyprawami, uwaga ! jest ostra, jeżeli takiej nie lubimy omijamy papryczkę chilli lub dodajemy tylko kawałek.
Kawałki kurczaka podajemy z pastą, ryżem lub makaronem. Smacznego.
Prześlij komentarz