TORCIK JOGURTOWO - OWOCOWY

11 kwi 2015
data:post.title
Bardzo smaczne ciasto, bardzo lekkie i owocowe a w dodatku bez pieczenia. Owoce dodajemy sezonowe lub mrożone, wprawdzie takie jakie lubimy najbardziej, u mnie oczywiście to są truskawki. Torcik w przygotowaniu jest łatwy, przez co każdemu polecam.


                                                              SKŁADNIKI : na tortownicę
                                                           Spód z płatków kukurydzanych :
  • 1 szklanka, drobno pokruszonych płatków kukurydzanych
  • 50 g masła naturalnego
                                                               MUS OWOCOWY :
  • 300 g zmielonych truskawek mrożonych lub świeżych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 1 galaretka truskawkowa + 1 łyżka żelatyny 
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3-4 łyżki cukru
                                                              ŻELKA OWOCOWA :
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 100 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 100 g jagód, borówek lub ciemnych porzeczek
                                                                  DODATKOWO :
  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
  • owoce do dekoracji 
  • folia spożywcza
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Płatki kukurydzane przesypujemy do miski i ugniatamy z masłem aż składniki się połączą.
  2. Torownice wykładamy folią spożywczą, układamy przy ściankach tortownicy biszkopty ( jeżeli będą się przewracać, obcinamy kawałek końcówki biszkopta )
  3. Na dno wykładamy płatki kukurydzane, dociskamy je mocno do dna tortownicy.
  4. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy jogurt i dalej ubijając wlewamy zmielone truskawki i rozpuszczoną, ostygniętą galaretkę. Masę odkładamy do lodówki a kiedy zacznie tężec przelewamy do tortownicy z biszkoptami.
  5. Truskawki i borówki miksujemy osobno i przekładamy do oddzielnych miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. Do każdej miseczki z owocami wlewamy po pół szklanki wcześniej rozpuszczonej galaretki truskawkowej. 
  6. Tężejące żelki owocowe wylewamy ozdobnie na zastygnięty mus owocowy. Ciasto chłodzimy najlepiej kilka godzin w lodówce.
  7. Przed podaniem ozdabiamy owocami. Smacznego. 





3 komentarze