SKŁADNIKI : na tortownicę
Spód z płatków kukurydzanych :
- 1 szklanka, drobno pokruszonych płatków kukurydzanych
- 50 g masła naturalnego
- 300 g zmielonych truskawek mrożonych lub świeżych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka truskawkowa + 1 łyżka żelatyny
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3-4 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka gorącej wody
- 100 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 100 g jagód, borówek lub ciemnych porzeczek
- 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
- owoce do dekoracji
- folia spożywcza
- Płatki kukurydzane przesypujemy do miski i ugniatamy z masłem aż składniki się połączą.
- Torownice wykładamy folią spożywczą, układamy przy ściankach tortownicy biszkopty ( jeżeli będą się przewracać, obcinamy kawałek końcówki biszkopta )
- Na dno wykładamy płatki kukurydzane, dociskamy je mocno do dna tortownicy.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy jogurt i dalej ubijając wlewamy zmielone truskawki i rozpuszczoną, ostygniętą galaretkę. Masę odkładamy do lodówki a kiedy zacznie tężec przelewamy do tortownicy z biszkoptami.
- Truskawki i borówki miksujemy osobno i przekładamy do oddzielnych miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. Do każdej miseczki z owocami wlewamy po pół szklanki wcześniej rozpuszczonej galaretki truskawkowej.
- Tężejące żelki owocowe wylewamy ozdobnie na zastygnięty mus owocowy. Ciasto chłodzimy najlepiej kilka godzin w lodówce.
- Przed podaniem ozdabiamy owocami. Smacznego.
ale wygląda apetycznie :O
OdpowiedzUsuńhttp://studentnadiecie.blogspot.com/
zapachniało wiosną już:)
OdpowiedzUsuńTen torcik właśnie taki jest wiosenny :)
Usuń