DIETETYCZNY SERNIK NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM

01.04.2015
data:post.title
Serniczek dietetyczny, idealny dla tych którzy dbają o linie, mega pyszny, lekki i bezglutenowy a co najważniejsze możemy go jeść bez wyrzutów sumienia.


                                                                   SKŁADNIKI : na ciasto
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru lub słodzik do smaku
  • 4 łyżki mąki kukurydzanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka ciemnego kakao
Białka ubijamy mikserem na puch, dalej ubijając wlewamy żółtka i jogurt, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę  ( 20/30 ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 * C. Spód do sernika mamy podpieczony.
                                                                           SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego, mielonego
  • 2 duże łyżki skrobi kukurydzanej lub mąki ziemniaczanej 
  • 6 jaj
  • 5 łyżek cukru lub słodzik do smaku 
  • aromat waniliowy 
Żółtka bardzo dobrze ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy ser i mąkę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy składniki. Masę serowa wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 *C, przez jedną godzinę. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze, ponieważ nie rośnie zbyt wysoki a dzięki temu później nie opada, aż tak drastycznie jak to się czasami zdarza. 
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Smacznego.


4 komentarze