Pesso powstaje ze składników zbożowych, bez dodatków środków spulchniających. Do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet wrzątku. Makaron zalewamy w zależności od potrzeb ciepłą wodą, mlekiem lub bulionem. Pesso ma bardzo delikatny smak i dlatego jest świetną bazą do kulinarnych kompozycji. Ja przygotowałam sałatkę warstwową, dietetyczną.
SKŁADNIKI :
- 1/2 szklanki makaronu pszenno-kukurydzianego Pesso Wodzisław
- kilka rzodkiewek
- 2 ogórki małosolne
- 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki
- pomidorki koktajlowe
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki młodego groszku z puszki
- liście sałaty, botwinki lub roszponki
- sól, pieprz do smaku
- dowolny sos winegret lub jogurtowo- koperkowy
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron przekładamy do miseczki, wlewamy 200 ml bulionu. Przykrywamy i odkładamy do całkowitego napęcznienia.
- Ogórki, rzodkiewkę kroimy w talarki a jajko w kostkę.
- Do słoiczka lub pojemnika nakładamy warstwowo porcję makaronu, na to ogórki, fasolka, pomidorki, jajko, porcja makaronu, groszek i rzodkiewka. Dekorujemy dowolnymi listkami. Przed podaniem polewamy sosem. Sałatkę przechowujemy w pojemniku w lodówce.
- Smacznego.
Prześlij komentarz