CIASTKA FRANCUSKIE Z JAGODAMI I MASCARPONE

06.07.2016
data:post.title
Pyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą.
Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g jagód lub borówek
  • cukier puder do posypania 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na duże kwadraty, następnie każdy składamy delikatnie na pół, na trójkąty i nacinamy brzeg na około 1 cm. szerokości nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozkładamy, górny brzeg przełożyć na dól, a dolny na górę. Tak powstaną małe, poprzeplatane kwadraty. 
  2. Mascarpone mieszamy z cukrem i jagodami. Na każde ciastko kładziemy po łyżce farszu, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 *C. 
  3. Ciastka są już pięknie wyrośnięte i zarumienione. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy. Smacznego. 



2 komentarze