Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Victoria Cymes zniknęły w migu.
SKŁADNIKI :
- 250 g chudego twarogu
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 25 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g czerwonej porzeczki
- ojej do smażenia
- syrop toffi lub białej czekolady Victoria Cymes do polania
PRZYGOTOWANIE :
Twaróg przekładamy do miski, dokładnie rozdrabniamy widelcem lub mielimy wcześniej w maszynce. Dodajemy 2 jajka, wlewamy mleko rozmieszane z drożdżami i cukier. Mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut, z każdej strony,na małym ogniu aż ładnie się zarumienią.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem, dekorujemy owocami i podajemy.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem, dekorujemy owocami i podajemy.
Juz wiem co jutro na sniadanie:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś je zrobię ;*
UsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPysznie się prezentują, uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i placuszki :)
OdpowiedzUsuń