PLACUSZKI TWAROGOWE Z PORZECZKAMI

22.07.2016
data:post.title
Zawsze zastanawiałam się do jakiego ciasta lub deseru dodać czerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie.
Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Victoria Cymes zniknęły w migu.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g drożdży 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 150 g czerwonej porzeczki 
  • ojej do smażenia
  • syrop toffi lub białej czekolady Victoria Cymes  do polania 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Twaróg przekładamy do miski, dokładnie rozdrabniamy widelcem lub mielimy wcześniej w maszynce. Dodajemy 2 jajka, wlewamy mleko rozmieszane z drożdżami i cukier. Mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut, z każdej strony,na małym ogniu aż ładnie się zarumienią.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem, dekorujemy owocami i podajemy. 




5 komentarzy