ROLADA TIRAMISU

13.07.2016
data:post.title
Rolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą Victoria Cymes, Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 1 paczka podłużnych, słodkich biszkoptów ( około 25 szt.)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia 
  • 50 ml syropu rumowego z czekoladą Victoria Cymes
  • słodkie kakao do posypania ciasta

                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kawę zaparzamy, studzimy i mieszamy z likierem rumowym.
  2. Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową.
  3. Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie.
  4. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
  5. Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy.
  6. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów. 
  7. Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdyby zostało nam masy można ją wykorzystać do deserów. 
  8. Zastygnięte ciasto wykładamy z formy, przekładamy na talerz do góry dnem i odrywamy folię. dekorujemy według uznania i posypujemy obficie słodkim kakao. 
  9. Deser można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. Smacznego. 





4 komentarze