SKŁADNIKI :
- 1 paczka podłużnych, słodkich biszkoptów ( około 25 szt.)
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia
- 50 ml syropu rumowego z czekoladą Victoria Cymes
- słodkie kakao do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Kawę zaparzamy, studzimy i mieszamy z likierem rumowym.
- Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową.
- Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
- Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy.
- Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów.
- Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdyby zostało nam masy można ją wykorzystać do deserów.
- Zastygnięte ciasto wykładamy z formy, przekładamy na talerz do góry dnem i odrywamy folię. dekorujemy według uznania i posypujemy obficie słodkim kakao.
- Deser można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. Smacznego.
Bardzo fajny efekt :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńPomysł z zawinięciem biszkoptów świetny :)
Mam właśnie w lodówce. Jutro zobaczę jak wyszło.
OdpowiedzUsuńCudowne i łatwe
OdpowiedzUsuń