SKŁADNIKI :
- 6-8 kotletów schabowych bez kości
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka
- 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu
- odrobina majeranku do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki do obtoczenia
- 100 ml oleju
- magi do smaku
- wykałaczki
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
- 1 łyżka gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajo, namoczoną i wyciśniętą bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę, majeranek oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, papryką i pieprzem z każdej strony.
- Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu z mięsa mielonego oraz po kawałku ogórka i papryki. Zwijamy roladkę i spinamy ją wykałaczką.
- Każdą roladkę obtaczamy w mące.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią.
- Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut.
- Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy a na patelnię wlewamy ponownie 200 ml wody, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, magi i mieszamy. Po chwili gotowania zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.
- Na talerz układamy kluski lub ziemniaki, porcję mięsa i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi surówkami.
Chętnie je wypróbuję, tylko bez papryki, bo u mnie nie jedzą.
OdpowiedzUsuńprzed chwilą zakończyłam, zamiast papryki konserwowej dodałam świeżą też bardzo dobre, polecam zawsze coś innego
OdpowiedzUsuń