PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM I BOTWINKĄ

01.07.2016
data:post.title
Dzisiaj pomysł na pierś z kurczaka nadzianą botwinką i serem. Przyznam że robiłam je pierwszy raz i od razu wszystkim zasmakowały. Jeżeli lubicie botwinkę tak jak ja to polecam ten przepis.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pęczek botwinki
  • kilka plastrów sera gouda Mońki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
  • olej do podpieczenia
  • wykałaczki
                                                                 SOS SEROWY :
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g kremowego serka topionego Mońki
  • 1 łyżka masła 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, lub nacinamy wzdłuż. Doprawiamy je do smaku z każdej strony przyprawami i czosnkiem. Liście botwinki myjemy i odcinamy ogonki. 
  2. Na kotlety układamy kilka listków botwinki, na to po plastrze sera goudy i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami i podpiekamy na oleju kilka minut z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku lub halogenie około 15 minut. Roladki studzimy i wyciągamy z nich wykałaczki.
  3. W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko oraz dodajemy pokrojony serek, doprawiamy przyprawami, czosnek i mieszając zagotowujemy sos. W razie konieczności zagęszczamy odrobiną mąki. 
  4. Na talerz układamy porcję ziemniaków, plastry nadziewanego kurczaka i polewamy sosem. 
  5. Smacznego. 




2 komentarze