SKŁADNIKI :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- pęczek botwinki
- kilka plastrów sera gouda Mońki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
- olej do podpieczenia
- wykałaczki
SOS SEROWY :
- 1 szklanka mleka
- 100 g kremowego serka topionego Mońki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, lub nacinamy wzdłuż. Doprawiamy je do smaku z każdej strony przyprawami i czosnkiem. Liście botwinki myjemy i odcinamy ogonki.
- Na kotlety układamy kilka listków botwinki, na to po plastrze sera goudy i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami i podpiekamy na oleju kilka minut z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku lub halogenie około 15 minut. Roladki studzimy i wyciągamy z nich wykałaczki.
- W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko oraz dodajemy pokrojony serek, doprawiamy przyprawami, czosnek i mieszając zagotowujemy sos. W razie konieczności zagęszczamy odrobiną mąki.
- Na talerz układamy porcję ziemniaków, plastry nadziewanego kurczaka i polewamy sosem.
- Smacznego.
Pysznie :) uwielbiam roladki z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń