SKŁADNIKI :
- 250 g jasnych herbatników
- 150 g ciemnych herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej 510 g
- 2 budynie bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
ŚMIETANA :
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny rozmieszane w 1/4 szklance wrzątku
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 100 g zmiksowanych malin
- 400 g malin do ozdoby
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Formę o rozmiarach 30/25 wykładamy folia aluminiową. Na dno układamy pierwszą warstwę jasnych herbatników, na to rozkładamy, mokrą łyżką, podgrzaną masę kajmakową ( ciepła się lepiej rozsmarowuje ), przykrywamy drugą warstwą jasnych herbatników.
- Budynie gotujemy z 3 szklankami mleka i cukrem aż powstanie gęsta masa. Jeszcze ciepły, gęsty budyń rozkładamy na ciastka, równo go rozsmarowując i przykrywamy ciemnymi herbatnikami. Ciasto odkładamy do całkowitego schłodzenia.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy zmiksowane maliny i rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na zimne ciasto i ponownie chłodzimy około 2-3 godziny.
- Ciasto najlepiej się kroi na drugi dzień, przed podaniem dekorujemy try bit malinami, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
- Smacznego.
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam , pycha:-)!
OdpowiedzUsuń