TRZY BIT Z MALINAMI

03.07.2016
data:post.title
Ciasto bez pieczenia to chyba najłatwiejsze z ciast. Herbatniki przełożone kajmakiem, budyniem i ozdobione bitą śmietaną z malinami. Taki ciacho to jedno z najpyszniejszych, idealne na ciepłe dni i nie tylko, wyszło super. Polecam.


                                                                   SKŁADNIKI :

  • 250 g jasnych herbatników
  • 150 g ciemnych herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej 510 g 
  • 2 budynie bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
                                                                  ŚMIETANA : 
  • 400 ml śmietany 30 % 
  • 2 łyżeczki żelatyny rozmieszane w 1/4 szklance wrzątku
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g zmiksowanych malin
  • 400 g malin do ozdoby 
  • cukier puder do posypania
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Formę o rozmiarach 30/25 wykładamy folia aluminiową. Na dno układamy pierwszą warstwę jasnych herbatników, na to rozkładamy, mokrą łyżką, podgrzaną masę kajmakową ( ciepła się lepiej rozsmarowuje ), przykrywamy drugą warstwą jasnych herbatników.
  2. Budynie gotujemy z 3 szklankami mleka i cukrem aż powstanie gęsta masa. Jeszcze ciepły, gęsty budyń rozkładamy na ciastka, równo go rozsmarowując i przykrywamy ciemnymi herbatnikami. Ciasto odkładamy do całkowitego schłodzenia.
  3. Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy zmiksowane maliny i rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na zimne ciasto i ponownie chłodzimy około 2-3 godziny.
  4. Ciasto najlepiej się kroi na drugi dzień, przed podaniem dekorujemy try bit malinami, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 
  5. Smacznego. 






2 komentarze