SKŁADNIKI :
- 500 g filetu z łososia
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 średni ogórek, obrany
- 1 limonka
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 100 g sera fety w kostkach z suszonymi pomidorami
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
CHIPSY :
- 1 spora marchew
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Marchew obieramy, szatkujemy na drobne plasterki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 *C, przez około 10 minut, w razie konieczności można je jeszcze podpiec aby były bardziej chrupiące. Kiedy już zaczynają się chipsy zwijać, wyciągamy je z piekarnika i chwilkę suszymy.
- Z łososia zdejmujemy skórę, pozbawiamy je ewentualnych ości i kroimy w drobną kostkę.
- Do miski przekładamy mięso, dodajemy sos sojowy, sok z limonki, natkę pietruszki, rozkruszony ser feta wraz z oliwą i suszonymi pomidorami oraz cebulę i drobno pokrojony ogórek bez gniazd nasiennych. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Na talerz układamy porcję tatara, posypujemy chipsami z marchewki, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki i podajemy.
Prześlij komentarz