TATAR Z ŁOSOSIA Z CHIPSAMI Z MARCHEWKI

29.07.2016
data:post.title
Tatar z łososia to jedno z pyszniejszych przystawek rybnych podane na surowo. Tatar można podawac sam lub z małymi grzankami, chipsami lub w łódeczkach cykorii. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 500 g filetu z łososia
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 średni ogórek, obrany 
  • 1 limonka
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 100 g sera fety w kostkach z suszonymi pomidorami 
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
                                                                      CHIPSY : 
  • 1 spora marchew 
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • papier do pieczenia
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Marchew obieramy, szatkujemy na drobne plasterki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 *C, przez około 10 minut, w razie konieczności można je jeszcze podpiec aby były bardziej chrupiące. Kiedy już zaczynają się chipsy zwijać, wyciągamy je z piekarnika i chwilkę suszymy.
  2. Z łososia zdejmujemy skórę, pozbawiamy je ewentualnych ości i kroimy w drobną kostkę. 
  3. Do miski przekładamy mięso, dodajemy sos sojowy, sok z limonki, natkę pietruszki, rozkruszony ser feta wraz z oliwą i suszonymi pomidorami oraz cebulę i drobno pokrojony ogórek bez gniazd nasiennych.  Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 
  4. Na talerz układamy porcję tatara, posypujemy chipsami z marchewki, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki i podajemy. 


Prześlij komentarz