LESZCZ NADZIEWANY PASTĄ Z RUKOLI I ORZECHÓW

29.07.2016
data:post.title
Leszcz to pyszna, słodkowodna ryba. Nadaje się do smażenia, wędzenia i marynowania. Dzisiaj pomysł na leszcza pieczonego, nadzianego pastą z rukoli, serka i orzechów. Rybka wyszła rewelacyjna, chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku z nadzieniem smakuje przepysznie. Polecam.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 3-4 spore leszcze 
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
                                                                 PASTA  Z  RUKOLI : 
  • 1 opakowanie rukoli
  •  garść obranych migdałów
  • 1 łyżka ziarna słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina Grillowana papryka i oliwki 
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ryby myjemy i oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Rukolę myjemy, przekładamy do naczynia blendera łącznie z migdałami, słonecznikiem, oliwą i serkiem Arla Apetina. Mielimy blenderem na pasę. 
  3. Rybą lekko rozchylamy brzuszki i nadziewamy pastą. 
  4. Nadziane leszcze obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju około 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy je na blaszkę piekarnika, na wierzch rozkładamy resztę farszu i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. 
  5. Ryby podajemy ciepłe udekorowane odrobiną serka, pomidorkami i migdałami. Smacznego.


1 komentarz

  1. Super pomysł, bez wątpienia smakowite danie które cieszy nie tylko podniebienie ale i oczy :)

    OdpowiedzUsuń