CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI

03.07.2016
data:post.title
Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu.


                                                                     SKŁADNIKI :
  • 500 g czereśni 
  • 4 jajka 
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • ekstrakt z wanilii 
  • 200 ml mleka 
  • 50 g roztopionego masła 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Czereśnie myjemy i drylujemy.
  2. Do miski wbijamy jajka, mieszamy je trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wsypujemy mąkę i dalej mieszając wlewamy roztopione, zimne masło. Kiedy składniki dobrze się połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy. 
  3. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 35-40 minut. Ciasto w trakcie pieczenia troszkę wyrośnie jednak po całkowitym upieczeniu opadnie, ale tak ma być. 
  4. Claufourtis studzimy, kiedy jest jeszcze letnie posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy czereśniami i miętą i podajemy. Smacznego.






1 komentarz