SKŁADNIKI :
- 500 g czereśni
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- ekstrakt z wanilii
- 200 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE :
- Czereśnie myjemy i drylujemy.
- Do miski wbijamy jajka, mieszamy je trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wsypujemy mąkę i dalej mieszając wlewamy roztopione, zimne masło. Kiedy składniki dobrze się połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
- Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 35-40 minut. Ciasto w trakcie pieczenia troszkę wyrośnie jednak po całkowitym upieczeniu opadnie, ale tak ma być.
- Claufourtis studzimy, kiedy jest jeszcze letnie posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy czereśniami i miętą i podajemy. Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń