SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 6 dużych jajek
- 4 łyżki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki dowolnego capuccino
- 1 paczka ciastek owsianych 250 g
- 150 g masła naturalnego
- 150 g czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka
- 300 g świerzych malin do dekoracji
- migdały do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Żółtka ucieramy z cukrami mikserem, białka ubijamy na sztywno. Następnie wlewamy olej i dodajemy partiami twaróg. W razie konieczności ser dosładzamy, wsypujemy budynie, mieszamy i dodajemy ubita białka. Masę delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
- Ser dzielimy na trzy porcje, do jednej dodajemy ciemne kakao i mieszamy a do drugiej capuccino i również dokładnie mieszamy.
- Ciastka przekładamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem i wlewamy rozpuszczone masło, chwilkę ugniatamy.
- Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze.
- Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie stężeje.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka, najlepiej w mikrofalówce.
- Sernik wyciągamy z tortownicy, odrywamy folię aluminiową i polewamy rozpuszczoną czekoladą. i posypujemy malinami. Chłodzimy i ciasto kroimy na kawałki, smacznego .
Wygląda imponując :)
OdpowiedzUsuń