SERNIK CZEKOLADOWY

15.07.2016
data:post.title
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie.


                                                                        SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 6 dużych jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki dowolnego capuccino
  • 1 paczka ciastek owsianych 250 g 
  • 150 g masła naturalnego
  • 150 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka 
  • 300 g świerzych malin do dekoracji
  • migdały do posypania
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żółtka ucieramy z cukrami mikserem, białka ubijamy na sztywno. Następnie wlewamy olej i dodajemy partiami twaróg. W razie konieczności ser dosładzamy, wsypujemy budynie, mieszamy i dodajemy ubita białka. Masę delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
  2. Ser dzielimy na trzy porcje, do jednej dodajemy ciemne kakao i mieszamy a do drugiej capuccino i również dokładnie mieszamy.
  3. Ciastka przekładamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem i wlewamy rozpuszczone masło, chwilkę ugniatamy.
  4. Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa. 
  5. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze.
  6. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie stężeje.
  7. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka, najlepiej w mikrofalówce. 
  8. Sernik wyciągamy z tortownicy, odrywamy folię aluminiową i polewamy rozpuszczoną czekoladą. i posypujemy malinami. Chłodzimy i ciasto kroimy na kawałki, smacznego .






1 komentarz