SKŁADNIKI :
- 4 filety ze śledzia
- 2 jajka
- sok z cytryny
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
SOS :
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki oliwek zielonych, posiekanych
- 1 łyżka śmietany 18 %
SURÓWKA :
- 1 marchewka
- kawałek cukinii
- 1 mała papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu barbecue
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
- Filety obtaczamy w rozmąconym jajku, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony na złoto.
- Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem.
- Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego.
Wygląda naprawdę super :) To coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńa u Ciebie znów bajecznie kolorowo i inspirująco :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! :-)
http://www.mecooks.com
Dziękuję za zaproszenie :)
UsuńDziękuję za zaproszenie :)
Usuń