MASA ORZECHOWA DO CIAST + FILMIK

3 gru 2018
data:post.title
Masę orzechową polecam do przełożenia różnych ciast, szczególnie pierników, biszkoptów oraz napełnienia babeczek. Jest to masa miękka o konsystencji masła orzechowego. Bardzo smaczna, polecam.


SKŁADNIKI : 
  • 400 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 50 ml spirytusu 
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mleka lub śmietany 30 % 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Do garnka przekładamy cukier, masło i mleko. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści. 
  2. Orzechy mielimy młynkiem, następnie wsypujemy je do garnka masłem i mlekiem oraz energicznie mieszamy. Masę należy zagotować. Odkładamy do ostygnięcia.
  3. Masa stygnąc robi się gęsta. Na koniec wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Masa jest gotowa do przełożenia ciast, napełnienia babeczek lub orzeszków. Jest bardzo smaczna. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

2 komentarze