WIELKANOCNA PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM + FILMIK

4 mar 2019
data:post.title
Dzisiaj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. Udekorowałam ją świątecznie. Jest ona bardzo smaczna, idealna do pieczywa, polecam.
Polecam aplikację na telefon z gazetkami - Moja gazetka - linkmojagazetka


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg karczku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 płaska łyżka soli
  • pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba tostowego, namoczonego i wyciśniętego
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso mielimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju kilka minut.
  2. Do mięsa dodajemy jajko, namoczone, wyciśnięte pieczywo i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy część mięsa i wyrównujemy, następnie układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą mięsa.
  4. Pieczeń dekorujemy marchewką, ziarnkami pieprzu i ziela oraz liśćmi laurowymi.
  5. Pieczeń nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 - 190 % C, temperaturę po 30 minutach należy zmniejszyć.
  6. Po upieczeniu całość studzimy.
  7. Pieczeń jest bardzo smaczna, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;


 

1 komentarz