RYBA PO JAPOŃSKU + FILMIK

13 gru 2020
data:post.title
Ryba po japońsku to nic innego jak smaczne filety z ryby, panierowane w cieście, zalane warzywami i sosem pomidorowym. Ryba jest bardzo smaczna. 


SKŁADNIKI : 
  • 700 g filetów z ryby ( u mnie morszczuk ) 
  • sól, olej do smażenia 
                                                                         CIASTO : 
  • 2 jajka 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1/2 szklanka mleka 
                                                                     WARZYWA : 
  • 3 cebule + sól 
  • 4 -5 ogórki konserwowe 
  • 1 słoik papryki konserwowej 
                                                                    ZALEWA : nalerzy przygotować 2 zalewy 
  • 1 szklanka wody 
  • 3 łyżeczki z czubkiem,  przecieru pomidorowego 
  • 3 duże łyżki ketchupu ( dałam pikantny )
  • 4 -5 dużych łyżek octu 10 % 
  • 1 łyżka cukru 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Rybę nalerzy pokroić na mniesze kawałki, doprawić solą. Następnie przygotować ciasto z podanych składników. 
  2. Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na oleju, na złoto z jednej i drugiej strony. 
  3. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju z dodatkiem soli. 
  4. Paprykę konserwową i ogórki kroimy w paseczki. 
  5. Przygotowujemy zalewę z podanych składników, najlepiej jest jej zrobić dwie porcje. 
  6. Z zalewą mieszamy ogórki, paprykę i cebulę. 
  7. Rybę układamy w naczyniu, naprzemiennie z warzywami i sosem. Odkładamy do lodówki na 12 godzin lub dłużej. Rybę można przygotować kilka dni wcześniej przed świętami.
  8. Smacznego.  
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;   


 

1 komentarz

  1. Co roku na święta robię rybę z tego przepisu, jest idealna.

    OdpowiedzUsuń