Ryba po japońsku to nic innego jak smaczne filety z ryby, panierowane w cieście, zalane warzywami i sosem pomidorowym. Ryba jest bardzo smaczna.
SKŁADNIKI :
- 700 g filetów z ryby ( u mnie morszczuk )
- sól, olej do smażenia
CIASTO :
- 2 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanka mleka
- 3 cebule + sól
- 4 -5 ogórki konserwowe
- 1 słoik papryki konserwowej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki z czubkiem, przecieru pomidorowego
- 3 duże łyżki ketchupu ( dałam pikantny )
- 4 -5 dużych łyżek octu 10 %
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE :
- Rybę nalerzy pokroić na mniesze kawałki, doprawić solą. Następnie przygotować ciasto z podanych składników.
- Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na oleju, na złoto z jednej i drugiej strony.
- Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju z dodatkiem soli.
- Paprykę konserwową i ogórki kroimy w paseczki.
- Przygotowujemy zalewę z podanych składników, najlepiej jest jej zrobić dwie porcje.
- Z zalewą mieszamy ogórki, paprykę i cebulę.
- Rybę układamy w naczyniu, naprzemiennie z warzywami i sosem. Odkładamy do lodówki na 12 godzin lub dłużej. Rybę można przygotować kilka dni wcześniej przed świętami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Co roku na święta robię rybę z tego przepisu, jest idealna.
OdpowiedzUsuń