PYSZNE MAKÓWKI + FILMIK

28 gru 2020
data:post.title
Makówki to danie wigilijne, głównie podawane na śląsku. Są smaczne, słodkie i pełne bakali. Przypominają deser lub ciasto, plecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 400 g dobrze zmielonego maku 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki miodu 
  • 1 i 1/2 litra mleka 3/2 % 
  • 1 szklanka rodzynek 
  • 200 g orzechów włoskich 
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 1 paczka sucharów słodkich ( 290 g ) 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mielony mak wsypujemy do garnka, wlewamy całe mleko ( trochę zostawiamy do moczenia sucharów ) , dodajemy miód, rodzynki cukier i zaczynamy podgrzewać, ciągle mieszając aż masa się zagotuje. Wsypujemy drobno pokrojone orzechy, mieszamy.  Następnie masę nakrywamy pokrywą i pozostawiamy na 20 minut aż dobrze się sparzy. 
  2. Pozostałe mleko zagotowujemy i dosładzamy miodem. Kiedy ostygnie maczamy w nim suchary, 
  3. Makówki układamy w szklanych miskach ; na dno wlewamy trochę masy, na to pomoczone suchary, na to kokos,  ponownie mak i tak aż składniki sią skończą. Makówki najsmaczniejsze są na drugi lub trzeci dzień. Smacznego, sa przepyszne, polecam przepis. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz