Makówki to danie wigilijne, głównie podawane na śląsku. Są smaczne, słodkie i pełne bakali. Przypominają deser lub ciasto, plecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 400 g dobrze zmielonego maku
- 3/4 szklanki cukru
- 3-4 łyżki miodu
- 1 i 1/2 litra mleka 3/2 %
- 1 szklanka rodzynek
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 paczka sucharów słodkich ( 290 g )
PRZYGOTOWANIE :
- Mielony mak wsypujemy do garnka, wlewamy całe mleko ( trochę zostawiamy do moczenia sucharów ) , dodajemy miód, rodzynki cukier i zaczynamy podgrzewać, ciągle mieszając aż masa się zagotuje. Wsypujemy drobno pokrojone orzechy, mieszamy. Następnie masę nakrywamy pokrywą i pozostawiamy na 20 minut aż dobrze się sparzy.
- Pozostałe mleko zagotowujemy i dosładzamy miodem. Kiedy ostygnie maczamy w nim suchary,
- Makówki układamy w szklanych miskach ; na dno wlewamy trochę masy, na to pomoczone suchary, na to kokos, ponownie mak i tak aż składniki sią skończą. Makówki najsmaczniejsze są na drugi lub trzeci dzień. Smacznego, sa przepyszne, polecam przepis.
Prześlij komentarz