Dzisiaj podam przepis na pysznego karpia zapiekanego z cebulą i żórawiną. Karp jest delikatny i bardzo smaczny, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1-2 karpie
- 2 duże cebule
- 100 g żurawiny
- sól
- 3 jajka + mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Karpia oczyszczamy i dokładnie myjemy, wycinamy filety które kroimy na kawałki.
- Rybę należy posolić.
- Cebulę kroimy w talarki. Żurawinę należy namoczyć we wrzątku około 1 godziny.
- Karpia panierujemy w rozmąconym jajku i mące, następnie smażymy na oleju z obu stron na złoto.
- Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z odrobiną soli, kiedy zmięknie dodajemy odcedzoną żurawinę. Wszystko podsmażamy do miękkości.
- Na kawałki ryby nakładamy porcje cebuli i wszystko jeszcze zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę podajemy ciepłą. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz