WIGILIJNY KARP Z CEBULĄ I ŻURAWINĄ + FILMIK

28 gru 2020
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na pysznego karpia zapiekanego z cebulą i żórawiną. Karp jest delikatny i bardzo smaczny, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 1-2 karpie
  • 2 duże cebule 
  • 100 g żurawiny  
  • sól 
  • 3 jajka + mąka do panierowania 
  • olej do smażenia 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Karpia oczyszczamy i dokładnie myjemy, wycinamy filety które kroimy na kawałki.
  2. Rybę należy posolić. 
  3. Cebulę kroimy w talarki. Żurawinę należy namoczyć we wrzątku około 1 godziny. 
  4. Karpia panierujemy w rozmąconym jajku i mące, następnie smażymy na oleju z obu stron na złoto. 
  5. Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. 
  6. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z odrobiną soli, kiedy zmięknie dodajemy odcedzoną żurawinę. Wszystko podsmażamy do miękkości.
  7. Na kawałki ryby nakładamy porcje cebuli i wszystko jeszcze zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę podajemy ciepłą. Smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz