SMACZNY SERNIK WIEDEŃSKI NA CIASTKACH + FILMIK

12 gru 2020
data:post.title
Sernik wiedeński można przygotować na kilka sposobów bez spodu lub z bakaliami czy po prostu bez. Mój jest wyjątowo smaczny, upiekłam go na spodzie z ciastek, z dodatkiem wanilii i bakali. Smaczny, niecodzienny sernik wszystkim bardzo smakował. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera półtłustego lub tłustego w kostce
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 1 olejek waniliowy 
  • 7 jajek średniej wielkości 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g namoczonych rodzynek firmy HELIO
  • 100 g skórki pomarańczowej
  •  świeża tarta skórka z połowy cytryny i pomarańczy 
                                                                    SPÓD CIASTA : 
  • 1 opakowanie ciastek owsianych (275 g )
  • 50 g masła 
  • na polewę 200 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka 
  • orzechy do posypania ciasta 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. 
  2. Rodzynki moczymy we wrzątku. 
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. 
  4. W misie robota ucieramy cukry z żółtkami. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Teraz dodajemy olejek i stopniowo dodajemy twaróg, ciągle miksujemy. Po chwili wsypujemy mąkę i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową. Mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie wszystko mieszamy. 
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia,  wylewamy ser. 
  6. Ciasto pieczemy 1 godzinę, w temperaturze 180-170 % C. Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy uchylonych drzwiczkach. 
  7. Sernik można posypać cukrem pudrem lub jak ja polać polewą i posypać orzechami. 
  8. Smacznego. 


                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

1 komentarz