Sernik wiedeński można przygotować na kilka sposobów bez spodu lub z bakaliami czy po prostu bez. Mój jest wyjątowo smaczny, upiekłam go na spodzie z ciastek, z dodatkiem wanilii i bakali. Smaczny, niecodzienny sernik wszystkim bardzo smakował. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera półtłustego lub tłustego w kostce
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 olejek waniliowy
- 7 jajek średniej wielkości
- 200 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g namoczonych rodzynek firmy HELIO
- 100 g skórki pomarańczowej
- świeża tarta skórka z połowy cytryny i pomarańczy
SPÓD CIASTA :
- 1 opakowanie ciastek owsianych (275 g )
- 50 g masła
- na polewę 200 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka
- orzechy do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Twaróg mielimy w maszynce do mięsa.
- Rodzynki moczymy we wrzątku.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
- W misie robota ucieramy cukry z żółtkami. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Teraz dodajemy olejek i stopniowo dodajemy twaróg, ciągle miksujemy. Po chwili wsypujemy mąkę i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową. Mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie wszystko mieszamy.
- Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ser.
- Ciasto pieczemy 1 godzinę, w temperaturze 180-170 % C. Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy uchylonych drzwiczkach.
- Sernik można posypać cukrem pudrem lub jak ja polać polewą i posypać orzechami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Czy można dodać budyń zamiast mąki?
OdpowiedzUsuń