Kapsalon to holenderski kebab na króry składają się frytki, przykryte porcją mięsa i serem. Następnie wszystko jest zapieczone i podane ze smaczną surówką i sosem .
SKŁADNIKI :
- 1 kg mrożonych frytek lub domowych, przygotowanych samodzielnie
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 przyprawa do grilla lub gyrosa
- sól do smaku
- 200 g sera goudy
SOS :
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina soli do smaku
- dodatkowo- 1 mix sałat, 3 pomidory, 1-3 ogórki gruntowe , 1 cebula czarwona.
- Frytki należy usmażyć na oleju.
- Pokrojone piersi podsmażamy na patelni z przyprawami aż całkowicie płyny odparują.
- Ser ścieramy na tarce.
- Jogurt, majonez, ketchup, musztardę, cukier, czosnek przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
- Mix sałat myjemy i osuszamy, następnie dokładamy pokrojone pomidory, ogórki i cebulę, wszystko mieszamy.
- Najlepsze do kapsalona są foremki aluminiowe, jednorazowe.
- Do każdej foremki nakładamy porcję frytek, na to podsmażony kurczak i tarty ser.
- Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ser się rozpuści.
- Na gorące kapsalony wylewamy sos i ketchup, oraz kładziemy porcję surówki. Podajemy od razu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji knału ;
Prześlij komentarz