ZAPIEKANY KEBAB - KAPSALON + FILMIK

29 gru 2020
data:post.title
Kapsalon to holenderski kebab na króry składają się frytki, przykryte porcją mięsa i serem. Następnie wszystko jest zapieczone i podane ze smaczną surówką i sosem . 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mrożonych frytek lub domowych, przygotowanych samodzielnie 
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 
  • 1 przyprawa do grilla lub gyrosa
  • sól do smaku 
  • 200 g sera goudy 
                                                                            SOS : 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina soli do smaku 
  • dodatkowo- 1 mix sałat, 3 pomidory, 1-3 ogórki gruntowe , 1 cebula czarwona. 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Frytki należy usmażyć na oleju.
  2.  Pokrojone piersi podsmażamy na patelni z przyprawami aż całkowicie płyny odparują. 
  3. Ser ścieramy na tarce. 
  4. Jogurt, majonez, ketchup, musztardę, cukier, czosnek przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. 
  5. Mix sałat myjemy i osuszamy, następnie dokładamy pokrojone pomidory, ogórki i cebulę, wszystko mieszamy. 
  6. Najlepsze do kapsalona są foremki aluminiowe, jednorazowe. 
  7. Do każdej foremki nakładamy porcję frytek, na to podsmażony kurczak i tarty ser. 
  8. Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ser się rozpuści. 
  9. Na gorące kapsalony wylewamy sos i ketchup, oraz kładziemy porcję surówki. Podajemy od razu. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji knału ; 



 

Publikowanie komentarza