SCHAB GOTOWANY, NADZIEWNY ŚLIWKĄ + FILMIK

6 gru 2020
data:post.title
Schab gotowany, nadziewany śliwką to pyszna wędlina którą możemy przygotować sami w domu. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Ja przygotowuję ją już kolejny raz i za każdym razem szybko znika. Zioła do schabu można użyć dowolne, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • schab w kawałku około 1-2 kg 
  • śliwki suszone
  • sól, pieprz do smaku 
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • majeranek 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Schab nalerzy umyć i oczyścić z błon, następnie przez środek naciąć nożem i zrobić wzdłuż dziurkę. Do środka nakładamy suszone śliwki. Schab obtaczamy w przyprawach, zawiązujemy nitką i przekładamy do woreczka. Odkładamy do lodówki w na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy go z lodówki i przekładamy do worka który szczelnie zawiązujemy. Najlepiej włożyć go do dwóch woreczków. Przekładamy go do garnak z wodą i obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą. 
  2. Schab gotujemy 45 minut na małym ogniu, po tym czasie zostawiamy go w tej wodzie aby ostygnął i dopiero wyjmujemy. Ja odłożyłam go jeszcze do lodówki aby był całkowicie zimny. Dopiero teraz zdejmujemy nitkę i kroimy go w plasterki. Polecam przepis bo schab jest na prawdę pyszny. 
                                     Zpraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz