Schab gotowany, nadziewany śliwką to pyszna wędlina którą możemy przygotować sami w domu. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Ja przygotowuję ją już kolejny raz i za każdym razem szybko znika. Zioła do schabu można użyć dowolne, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- schab w kawałku około 1-2 kg
- śliwki suszone
- sól, pieprz do smaku
- słodka i ostra papryka w proszku
- majeranek
PRZYGOTOWANIE :
- Schab nalerzy umyć i oczyścić z błon, następnie przez środek naciąć nożem i zrobić wzdłuż dziurkę. Do środka nakładamy suszone śliwki. Schab obtaczamy w przyprawach, zawiązujemy nitką i przekładamy do woreczka. Odkładamy do lodówki w na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy go z lodówki i przekładamy do worka który szczelnie zawiązujemy. Najlepiej włożyć go do dwóch woreczków. Przekładamy go do garnak z wodą i obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą.
- Schab gotujemy 45 minut na małym ogniu, po tym czasie zostawiamy go w tej wodzie aby ostygnął i dopiero wyjmujemy. Ja odłożyłam go jeszcze do lodówki aby był całkowicie zimny. Dopiero teraz zdejmujemy nitkę i kroimy go w plasterki. Polecam przepis bo schab jest na prawdę pyszny.
Zpraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz