ŚWIĄTECZNA GĘŚ PIECZONA NADZIEWANA JABŁKAMI + FILMIK

28 gru 2020
data:post.title
Dzisiaj przepis na banalnie łatwą w przygotowaniu gęś pieczoną nadzianą jabłkami, smaczną i aromatyczna. Gęś po upieczeniu nakarmi kilka osób.  


SKŁADNIKI : 
  • 1 gęś 
  • sól do smaku 
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka 
  • czosnek granulowany 
  • 3 jabłka 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Gęś należy dobrze umyć, oraz odciąć nadmiar tłuszczu, który należy wytopić w garnku. 
  2. Gęś nacieramy przyprawami i pozostawiamy na kilka godzin, w chłodnym miejscu aby odpoczęła.  Następnie do środka gęsi wkładamy pokrojone jabłka i związujemy nogi. 
  3. Gęś układam na blaszce, nakłuwamy skórę wykałaczką aby tłuszcz wyleciał. Odwracamy brzuchem na dół i pieczemy około 4-5 godzin w temperaturze 180 % C, góra dół. Po koło 2 godzinach gęś odwracamy brzuchem do góry i pieczmy dalej. 
  4. Mięso jest smaczne, polecam przepis. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz