Dzisiaj przepis na banalnie łatwą w przygotowaniu gęś pieczoną nadzianą jabłkami, smaczną i aromatyczna. Gęś po upieczeniu nakarmi kilka osób.
SKŁADNIKI :
- 1 gęś
- sól do smaku
- majeranek
- słodka i ostra papryka
- czosnek granulowany
- 3 jabłka
PRZYGOTOWANIE :
- Gęś należy dobrze umyć, oraz odciąć nadmiar tłuszczu, który należy wytopić w garnku.
- Gęś nacieramy przyprawami i pozostawiamy na kilka godzin, w chłodnym miejscu aby odpoczęła. Następnie do środka gęsi wkładamy pokrojone jabłka i związujemy nogi.
- Gęś układam na blaszce, nakłuwamy skórę wykałaczką aby tłuszcz wyleciał. Odwracamy brzuchem na dół i pieczemy około 4-5 godzin w temperaturze 180 % C, góra dół. Po koło 2 godzinach gęś odwracamy brzuchem do góry i pieczmy dalej.
- Mięso jest smaczne, polecam przepis.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz