SZYNKOWA Z KURCZAKA Z SZYNKOWARU + FILMIK

26 mar 2021
data:post.title
Pyszna szynkowa z kurczaka bez peklosoli, przygotowana samodzielnie i w krótkim czasie. Moja kiełbasa smakowała każdemu :)  


SKŁADNIKI : 
  • 2 piersi z kurczaka (4 połówki )
  • 2 średnie udka z kurczaka 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 2 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki z czubkiem czosnku granulowanego 

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Piersi kroimy w kostkę, skórki i część mięsa z udek mielimy a resztę mięsa również kroimy w kostkę. 
  2. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy przyprawy, wodę  i żelatynę, mieszamy. Wszystko odkładamy na kilkanaście godzin do lodówki. 
  3. Po tym czasie mięso nakładamy do woreczka i zamykamy szynkowar. 
  4. Parzymy 2 godziny w temperaturze 80 % C, po tym czasie pojemnik z mięsem wyjmujemy i  studzimy, następnie całość chłodzimy.
  5. Po kilku godzinach wyjmujemy szynkę i kroimy na kawałki, smacznego. 
                               Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

1 komentarz

  1. ta temperatura 80st.to wody czy wewnatrz szynkowaru(czyli wkładu mięsa)?

    OdpowiedzUsuń