"PODWODNE" ROGALIKI MIGDAŁOWE

4 lut 2013
data:post.title
Zawsze się zastanawiałam ja wyjdzie i jak smakuje ciasto drożdżowe zalewane wodą,wreszcie się skusiłam i przygotowałam rogaliki z tego zatapianego ciasta.Przyznam że są bardzo,bardzo smaczne... a ciasto nie robi się aż tak trudno jakby się wydawało.


                                                      SKŁADNIKI: na około 25 rogalików
  • 1/2 kg mąki 
  • 250 g masła 
  • 4 dag drożdży 
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
                                                               FARSZ ORZECHOWY:
  • 200 dag migdałów bez skorki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • filiżanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania rogalików 
  • płatki migdałów do posypania
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Migdały mielimy, dodajemy cukry, śmietanę i mieszamy do uzyskania kleistej masy.
  2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), jajko, drożdże rozmieszane w mleku, śmietanę i cukier. Zagniatamy jednolite ciasto. 
  3. Zawijamy je w ściereczkę i wrzucamy do miski wypełnionej zimną wodą, tak aby było całe zanurzone.
  4. Ciasto jest gotowe do formowania rogalików gdy wypłynie na wierzch.Wyciągamy je (będzie się kleiło) i wyrabiamy przez chwilę podsypując blat mąką.
  5. Dzielimy je na 3-4 porcje, każdą rozwałkujemy na koło i tniemy na trójkąty.
  6. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy po łyżeczce farszu i zwijamy je w rogaliki.
  7. Układamy na blaszce wysypanej mąką. 
  8. Smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i sypiemy płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180*C przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
  9.  Smacznego:)


6 komentarzy

  1. apetycznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszły bardzo apetyczne, muszę spróbować takiego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota:) ale bym zjadła takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, ja też znalazłam ten przepis w ,kuchni lidla, wczoraj robiłam, wyszły pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa opcja z namaczaniem ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu PYCHOTKA!
    Wielbiciel

    OdpowiedzUsuń