SERNIK PRZEKŁADANY S . ANASTAZJI

17 mar 2013
data:post.title
Sernik efektownie wyglądający i bardzo smaczny .


                                                                          CIASTO:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 kisiel truskawkowy o ładnym,czerwonym  kolorze 
  • 1 łyżeczka proszku
                                                                           SER:
  • 1 kg sera (ja mieliłam 4 kostki po 250 g sera półtłustego )
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy 
  • 6 jaj
  • bakalie
                                                                       POLEWA:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałów do posypania
                                                          Przygotowanie ciasta:

Białka ubijamy na sztywno,ubijając dodajemy cukier,żółtka,następnie mąkę z proszkiem.
Ciasto dzielimy na pół,do jednej części dodajemy kisiel a do drugiej kakao.
Formy na ciasto( u mnie 35/25 dobrze jest mieć dwie takie same blaszki ).
Wykładamy blaszki  papierem do pieczenia,wylewamy ciasto(każde osobno)i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160-170 *C.
Biszkopty wychodzą niskie a ciasto z kisielem troszkę suchsze i niższe od kakaowego.Jeżeli ktoś chce może użyć barwników spożywczych. 
Po przestygnięciu w biszkoptach wycinamy kieliszkiem kółka,(5 kółek wzdłuż biszkoptu ,4 kółka wszerz).Kółka różowe przekładamy do brązowego placka i odwrotnie.
                                                                    Ser :
Ser mielimy dwukrotnie.Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtka,ser,budyń,bakalie,na koniec ubitą pianę z białek.
Ciasto ciemne przekładamy do formy,na to część sera,następnie kładziemy różowy biszkopt,lekko dociskamy i reszta sera.Pieczemy 30 minut w 170-180 * C.
Ciasto wyciągamy,studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem,polewamy nią gotowy sernik i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego:)








13 komentarzy

  1. Zgadza się, wszystkie ciasta s.Anastazji są efektowne ..a w Twoim wykonaniu wyglada pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, zaraz zabieram się do pieczenia, użyję gotowego twarożku sernikowego(z lidla), zawsze do serników go daję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie ciasta siostry Anastazji przerażają - te wszystkie warstwy, o matko! Sernik wygląda pięknie. I bardzo pracochłonnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem doświadczona w zakresie wypieków dlatego mam takie pytanie, czy dwukrotne pieczenie ciasta (najpierw samo, a później z masą) nie spowoduje, że ciasto będzie zbyt twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama byłam ciekawa jak smakuje ciasto dwukrotnie pieczone,ale okazało się ze biszkopt jest tak samo puszysty,lekki i smaczny tylko troszkę przesuszony,jednak to nie wpływa na jego smak.Polecam upieczenie tego ciasta bo jest smaczne:)

      Usuń
  5. Dziękuję uprzejmie za odpowiedź, mam jeszcze pytanie czy można biszkopty (już po wymianie kółeczek) czymś zwilżyć? Jak Pani sądzi, czy nasączenie biszkoptów przed ponownym pieczeniem to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że po włożeniu biszkoptu na blaszkę(już upieczonego) możemy go nasączyć słodką herbatą z cytryną,ale nie za dużo bo dochodzi jeszcze ser i nie chcemy aby ciasto nam opadło.Przy ponownym pieczeniu sernika właśnie tak zrobię i myślę że nie powinno to wpłynąć na wygląd ciasta:)

      Usuń
  6. Upiekłam dzisiaj to ciasto i stwierdzam ,że samo ciasto z tych 6 jajek podzielone na dwie część sie nie sprawdza wyszło małe i twarde zwłaszcza to z kislem .Jeden kisiel nie zabarwia ciasta ,Dlatego następnym razem zrobie placki po swojemu .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam ciasto według tego przepisu siostry Anastazji i nie chciałam nic zmieniać.Ciasto brązowe wyszło trochę wyższe ale ogólnie obydwa były niskie.Oczywiście biszkopty można upiec po swojemu.Pozdrawiam :)

      Usuń