SZASZŁYKI DROBIOWE Z ANANASEM NA BRĄZOWYM RYŻU

3 maj 2013
data:post.title
Szaszłyki z kurczaka przygotowuje się bardzo łatwo i szybko.Delikatne mięso,moczone w jogurcie bardzo szybko się piecze a z dodatkiem ananasa i papryki to dopiero pycha.


                                                       SKŁADNIKI : na cztery duże szaszłyki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 
  • sól, słodka i ostra  papryka w proszku do smaku
  • patyki do szaszłyków
                                                          RYŻ Z WARZYWAMI
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • natka pietruszki
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jogurt i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Plastry ananasa i paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
Nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian, mięso, ananas, mięso, papryka i tak ponownie.
Pieczemy na rozgrzanym grillu, obracając szaszłyki co jakieś 5 minut. Pieką się szybko więc 15-20 minut wystarczy. Po uzyskaniu złoto-brązowego koloru szaszłyki są gotowe.
Ryż gotujemy w wodzie, do miękkości. Przekładamy go do małego garnka, dodajemy warzywa, masło, sól, czosnek i  natkę. Podlewamy odrobiną wody, prużymy 10-15 minut.
Porcję ryżu nakładamy na talerz, do tego szaszłyk i pyszne danie gotowe:)



8 komentarzy

  1. Pyszne, muszę zrobić takie z ananasem, wypróbowałam dziś gotowe drobiowe szaszłyki(z lidla), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne szaszłyki, szkoda tylko, że pogoda nie nastraja do grillowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne!:) proste i zawsze smakuje:)
    Ps. nie napisałaś co dalej po nadzianiu na patyczki, czyli pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za spostrzeżenie,już poprawiłam opis:)oczywiście pieczemy na rozgrzanym grillu a że pogoda nie dopisała piekłam,wyjątkowo dzisiaj na grillu elektrycznym.

      Usuń
  4. właśnie takie mam zamiar zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szaszłyki z ananasem są najlepsze:) A wersja z dodatkiem papryki też musi być bardzo dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne szaszłyki robiłam z krewetkami i świeżym ananasem. Takie obiady to ja mogę jadać jak ty robisz :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam co prawda za łaczeniem miesa i owocow, jednakze musze przyznac, że ananas sprawdzil sie fenomenalnie. Tak jak do pizzy mozna stosowac bez wahania do innych dan i potraw. Są to prawdziwe delikatesy, internetowe przepisy na wykorzystanie ananasa sa jak najbardziej pozytywne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń