ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

11 lis 2013
data:post.title
To pyszne danie jest prawie wszystkim znane,często przygotowuje się łazanki na wigilię oczywiście używając suszonych grzybów a nie pieczarek.U mnie to częsta potrawa,ponieważ jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 250 g makaronu typu łazanki,ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 2 cebule
  • liść laurowy,ziele angielskie 
  • 4 łyżki oleju
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka ketchupu
                                                      PRZYGOTOWANIE : 
Kiszoną kapustę wyciskamy,przekładamy do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim.Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 30 minut.Kapustę odcedzamy następnie drobno kroimy.
Pieczarki szatkujemy,cebule drobno kroimy,przekładamy wszystko na patelnię z dwoma łyżkami oleju i prużymy.Pieczarki lekko solimy.
Na dużą patelnię wlewamy dwie łyżki oleju,przekładamy kapustę i podpieczone pieczarki.Wszystko przyprawiamy,wlewamy ketchup,mieszamy i chwilkę prużymy.
Do przygotowanej kapusty dodajemy ugotowany makaron,mieszamy,doprawiamy do smaku i gotowe.Danie podajemy ciepłe.Pyszne również na drugi dzień.
Smacznego.



3 komentarze

  1. Robiłam jakiś czas temu tylko że z makaronem domowej roboty.
    Często gości u mnie na święta.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń