SKŁADNIKI :
- 1 kg szynki bez kości
- sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
- 2-3 ziela angielskie
- 3-4 ziarnka pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziarnek kolendry
- 2 ziarnka jałowca
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 litry wody (nie musi być gotowana)
- 2 duże łyżki soli
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ziela angielskie
- kilka kulek pieprzu
- Mięso myjemy, nacieramy majerankiem, wkładamy do wysokiego garnka, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach, 4 ząbki pokrojonego czosnku i zalewamy wodą z solą.
- Mięso musi być całkowicie zakryte. Garnek przykrywamy, odkładamy do lodówki lub w zimne miejsce na 12 lub 24 godziny.
- Mięso wyciągamy z zalewy, jest już pachnące i nabiera ładnego koloru. Nacieramy rozgniecionymi przyprawami, czosnkiem, kolendrą, jałowcem, solą, pieprze i papryką.
- Wkładamy delikatnie szynkę w siatkę, jeżeli nie mamy, można użyć nici i ładnie ją związać, jeszcze lekko posypujemy papryką i majerankiem.
- Zawijamy mięso w folię aluminiową, zachowa wtedy swoją soczystość i nie spali się
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 *C przez około 1 i 1/2 godziny. Po upływie godziny sprawdzamy miękkość patykiem do szaszłyków.
- Mięso studzimy, odwijamy z foli, przecinamy siatkę, kroimy na plasterki.
- Smacznego.
wygląda świetnie, dziękuję za inspirację.Zrobię ją na pewno
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglada ta szynka.
OdpowiedzUsuńAż mi z mężem slinka pociekla :)
aż mam ochotę na kanapkę z taką szyneczką domową :) na Święta będę robiła na pewno
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńNa pewno ją zrobię w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńTylko kupie siatkę :)
Testuje teraz ten przepis , zobaczymy...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń