SZYNKA PIECZONA W SIATCE

03.11.2013
data:post.title
Szynka przygotowana w domu jest pyszna a według tego przepisu zadowoli nie jedno podniebienie. Jest to świetna alternatywa dla wędlin kupowanych, wiadomo co w niej jest i przede wszystkim dłużej zachowuje świeżość a siatka nadaje mięsu ładny kształt. Pieczeń dobrze się kroi, jest krucha, smaczna i nie wysuszona. Idealna na święta, przyjęcia i nie tylko. Polecam.


                                                             SKŁADNIKI : 
  • 1 kg szynki bez kości
  • sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
  • 2-3 ziela angielskie
  • 3-4 ziarnka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziarnek kolendry
  • 2 ziarnka jałowca
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka  majeranku
                                         ZALEWA DO PEKLOWANIA : 
  • 2 litry wody (nie musi być gotowana)
  • 2 duże łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziela angielskie
  • kilka kulek pieprzu
                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso myjemy, nacieramy majerankiem, wkładamy do wysokiego garnka, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach, 4 ząbki pokrojonego czosnku i zalewamy wodą z solą.
  2. Mięso musi być całkowicie zakryte. Garnek przykrywamy, odkładamy do lodówki lub w zimne miejsce na 12 lub 24 godziny.
  3. Mięso wyciągamy z zalewy, jest już pachnące i nabiera ładnego koloru. Nacieramy rozgniecionymi przyprawami, czosnkiem, kolendrą, jałowcem, solą, pieprze i papryką.
  4. Wkładamy delikatnie szynkę w siatkę, jeżeli nie mamy, można użyć nici i ładnie ją związać, jeszcze lekko posypujemy papryką i majerankiem.
  5. Zawijamy mięso w folię aluminiową, zachowa wtedy swoją soczystość i nie spali się
  6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 *C przez około 1 i 1/2 godziny. Po upływie godziny sprawdzamy miękkość patykiem do szaszłyków. 
  7.  Mięso studzimy, odwijamy z foli, przecinamy siatkę, kroimy na plasterki.
  8.  Smacznego.






8 komentarzy

  1. wygląda świetnie, dziękuję za inspirację.Zrobię ją na pewno

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglada ta szynka.
    Aż mi z mężem slinka pociekla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mam ochotę na kanapkę z taką szyneczką domową :) na Święta będę robiła na pewno

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno ją zrobię w najbliższym czasie :)
    Tylko kupie siatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Testuje teraz ten przepis , zobaczymy...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń