CIASTO KRÓWKA

11.11.2013
data:post.title
Wiele przepisów jest na to pyszne ciasto jednak wszystkie są różne.Doszłam do przepisu na ciasto krówkę idealnego,bardzo pysznego i prostego w przygotowaniu.Masa jest z cukierków,bardzo pyszna a w dodatku ciągnąca,natomiast wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady.


                                                    CIASTO : 
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek maki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 duża łyżka ciemnego kakao
                                                     MASA : 
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 margaryna Kasia 
                                                  POLEWA : 
  • 300 g cukierków krówek
  • 50 g masła 
  • 4 łyżki mleka
                                             PRZYGOTOWANIE : 
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając wsypujemy cukier,dodajemy żółtka.Jak składniki się połącza wsypujemy mąkę wymieszaną  z kakao i proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy,wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie o wymiarach 30/23)wyłożoną papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C,przez około 30 minut.Biszkopt ładnie rośnie i nie opada.Ostudzony kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.
W szklance mleka mieszamy budynie z maka,resztę mleka wlewamy do garnka,dodajemy cukier i podgrzewamy.Przed zagotowaniem mleka wlewamy rozmieszane budynie,energicznie mieszamy i gotujemy gesty budyń.
Przekładamy masę na dwa talerze i studzimy aż będzie bardzo zimna.
Margarynę przekładamy do miski,ucieramy mikserem dodając po łyżce gęstego budyniu.Masy wyjdzie sporo.
Pierwszy blat ciast przekładamy do blaszki,wykładamy masę,wyrównujemy,przykrywamy drugim blatem ciasta,lekko je dociskając.
Cukierki krówki wkładamy go garnka,dodajemy masło i mleko,podgrzewamy aż składniki się połączą.Masa szybko gęstnieje więc jeszcze gorącą wylewamy na ciasto,lekko ją rozsmarowując.
Posypujemy wierzch ciasta białą czekoladą lub płatkami migdałów.
Smacznego .
Drobna uwaga :
Ciasto kroimy nożem,maczając go w ciepłej wodzie,wtedy ciągnąca masa nie będzie się aż tak przyklejała i ciasto lepiej się pokroi.



12 komentarzy

  1. nie jestem specjalistką w pieczeniu, ale skuszę się i wykorzystam jutro Twój przepis. Zobaczymy co wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie piękne ciasto wyszło mi za pierwszym razem,nie jest trudne,polecam i życzę smacznego:)

      Usuń
    2. Zrobiłam:) jutro u mnie na blogu:)

      Usuń
  2. Ależ apetycznie wygląda. I tak polewa.... mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie :-) jakiej wielkości blaszki należy użyć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam blaszki 30/23 cm,biszkopt miał wysokość 4 cm.Nie polecam większych blaszek bo biszkopt wyjdzie niski :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis, muszę wypróbować koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, z małymi modyfikacjami. Bardzo smaczne, tylko ma jeden minus - bardzo trudno kroi się na kawałki (i łyżeczką na talerzu też) przez tą lepką polewę. Według mnie właśnie przez to średnio nadaje się na przyjęcia... Muszę przemyśleć kolejne zmiany, bo smak super, tylko takie właśnie mało eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest je kroic nożem maczanym w ciepłej wodzie :) ja nie miałam aż takiego problemu.

      Usuń