CIASTO :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka ciemnego kakao
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 margaryna Kasia
- 300 g cukierków krówek
- 50 g masła
- 4 łyżki mleka
- Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier, dodajemy żółtka. Jak składniki się połącza wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie o wymiarach 30/23) wyłożoną papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C,przez około 30 minut.
- Biszkopt ładnie rośnie i nie opada.Ostudzony kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.
- W szklance mleka mieszamy budynie z mąka, resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Przed zagotowaniem mleka wlewamy rozmieszane budynie, energicznie mieszamy i gotujemy gesty budyń.
- Przekładamy masę na dwa talerze i studzimy aż będzie bardzo zimna.
- Margarynę przekładamy do miski, ucieramy mikserem dodając po łyżce gęstego budyniu. Masy wyjdzie sporo.
- Pierwszy blat ciast przekładamy do blaszki, wykładamy masę,wyrównujemy,przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko je dociskając.
- Cukierki krówki wkładamy go garnka, dodajemy masło i mleko, podgrzewamy aż składniki się połączą. Masa szybko gęstnieje więc jeszcze gorącą wylewamy na ciasto, lekko ją rozsmarowując.
- Posypujemy wierzch ciasta białą czekoladą lub płatkami migdałów.
- Smacznego .
Ciasto kroimy nożem, maczając go w ciepłej wodzie, wtedy ciągnąca masa nie będzie się aż
się przyklejała i ciasto lepiej się pokroi.
nie jestem specjalistką w pieczeniu, ale skuszę się i wykorzystam jutro Twój przepis. Zobaczymy co wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńTakie piękne ciasto wyszło mi za pierwszym razem,nie jest trudne,polecam i życzę smacznego:)
UsuńZrobiłam:) jutro u mnie na blogu:)
UsuńAleż apetycznie wygląda. I tak polewa.... mniam. :)
OdpowiedzUsuńOd tej polewy trudno oderwać wzrok<3
Usuńjakie pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :-) jakiej wielkości blaszki należy użyć??
OdpowiedzUsuńUżyłam blaszki 30/23 cm,biszkopt miał wysokość 4 cm.Nie polecam większych blaszek bo biszkopt wyjdzie niski :)
Usuńświetne ciacho:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, muszę wypróbować koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, z małymi modyfikacjami. Bardzo smaczne, tylko ma jeden minus - bardzo trudno kroi się na kawałki (i łyżeczką na talerzu też) przez tą lepką polewę. Według mnie właśnie przez to średnio nadaje się na przyjęcia... Muszę przemyśleć kolejne zmiany, bo smak super, tylko takie właśnie mało eleganckie :)
OdpowiedzUsuńDobrze jest je kroic nożem maczanym w ciepłej wodzie :) ja nie miałam aż takiego problemu.
UsuńJa na w-ztke robie polewe z gorzkiej czekolady
OdpowiedzUsuń(rozpuszczam z 2-3łyżkami mleka)najlepsza
i też kroje nożem maczanym w gorącej wodzie
Wow, jestem pełna podziwu. Ciacho wygląda mega apetycznie. Już dziś wiem, że w wkrótce zagości i na moim stole a na dzień Matki będzie w sam raz. Dziękuje i serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTa witryna jest chroniona za pomocą mechanizmu reCAPTCHA. Jej użytkowników obowiązują: Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.
OdpowiedzUsuńsdsfdgf
OdpowiedzUsuń