SKŁADNIKI :
- 1/2 główki średniej wielkości kapusty czerwonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 jabłka
- kawałek selera
- 1/2 części pora
- natka pietruszki
- sól,około 1/2 łyżeczki
- pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
Kapustę obieramy z wierzchnich liści,przecinamy na pół i połówkę na 2-3 części.
Szatkujemy,solimy,odstawiamy na 30 minut aby kapusta zmiękła.Wszystkie warzywa i jabłka obieramy,myjemy.Por kroimy na drobno,resztę warzyw i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.Natkę drobno kroimy,dodajemy wszystkie składniki do kapusty.
Szatkujemy,solimy,odstawiamy na 30 minut aby kapusta zmiękła.Wszystkie warzywa i jabłka obieramy,myjemy.Por kroimy na drobno,resztę warzyw i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.Natkę drobno kroimy,dodajemy wszystkie składniki do kapusty.
Przyprawiamy naszą surówkę,wlewamy olej i sok z cytryny,dokładnie mieszamy i lekko ugniatamy surówkę.Spożywamy od razu lub przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.Pyszna również na drugi dzień.
Pyszności, uwielbiam surówki:)
OdpowiedzUsuńPor jako roślina jest rodzaju męskiego. Mówimy ten por, z tym porem itd., a więc "marchew z porem" a nie z porą. Poza tym przepisy fajne. Na pewno zajrzę tu nie raz aby z nich skorzystać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTa surówka jest przePYSZNA!!!!:)) Moje dzieciaki - 14 miesięcy, 2i pół i 3i pół roku ją uwielbiają...my z mężem zresztą też:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa skarbnica witamin!
Moje dzieci również ją uwielbiają,jest pyszna,cieszę się że państwu smakuje :)
Usuń