SKŁADNIKI : na formę keksową
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka ( zostawiamy troszkę białka do przygotowania lukru )
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 100 ml mleka
- 200-300 g dowolnych owoców kandyzowanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sodki
- płatki migdałów do posypania
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/4 części białka jajka kurzego (odejmujemy troszkę z ciasta )
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.Ciągle ucierając dodajemy jajka.Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,sodką i zmielonymi migdałami.
Dokładnie łączymy składniki.Następnie wlewamy mleko i dodajemy owoce kandyzowane wymieszane z łyżką mąki.Ponownie mieszamy.Ciasto wykładamy do formy keksowej,wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 160 * C,przez ok.55 minut.
Białko ucieramy z cukrem pudrem,wylewamy na wierzch ostygniętego keksu,lekko rozsmarowując lukier,posypujemy płatkami migdałów.Keks długo utrzymuje świeżość.
Smacznego.
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńCześć
OdpowiedzUsuńNie wiem czy juz tobie pisałam, że mam nowego bloga.
Stąd moje pytanie czy chciałabyś być dodana do jego bazy?
Jeśli tak to zapraszam po szczegóły.
bazafajnychblogow.blogspot.com
Dziękuję za zaproszenie :)
UsuńSuper keks, też będę robić na święta, w ,kuchni lidla, widziałam dziś ciasteczka korzenne, jutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam keksa ale nie lubię owoców kandyzowanych zawsze je wydłubuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Może i ja w tym roku zrobię na święta keks :-) wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńTeż już robiłam keksa, pycha:)
OdpowiedzUsuń