DUET KOKOSANEK

06.11.2013
data:post.title
Małe,słodkie,kokosowe ciasteczka chyba nie jeden uwielbia.Kokos w połączeniu z czekoladą to coś pysznego.Takie małe słodkie ciasteczka często mnie ratują kiedy to nachodzi chandra :)


                                                                      SKŁADNIKI : 

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 białek 
  • 50 g czekolady deserowej
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Do miski,którą umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą,wsypujemy cukier,cukier waniliowy,wiórki kokosowe i wlewamy białka.Mieszamy do momentu uzyskania gorącej jednolitej masy,następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną masę dzielimy na dwie części,do jednej z nich dodajemy drobno pokrojoną czekoladę,mieszamy.
Kokosanki wyciskamy workiem cukierniczym,lub formujemy łyżeczką (masa jest dośc gęsta) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku 15-18 minut w temperaturze 170 * C (z termoobiegiem) lub 180 * C (bez termoobiegu).
Ciasteczka szybko się rumienią więc musimy uważac aby się nie spiekły.
Kokosanki po wystudzeniu robią się twarde ale na drugi dzień są idealne do jedzenia.Przechowujemy ciastka w pojemniku.



3 komentarze

  1. świetne są, mój smak z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam smak kokosu, na weekend też planuję kokosanki i również skorzystam z przepisu ,kuchni lidla, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń