SKŁADNIKI :
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 białek
- 50 g czekolady deserowej
Do miski,którą umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą,wsypujemy cukier,cukier waniliowy,wiórki kokosowe i wlewamy białka.Mieszamy do momentu uzyskania gorącej jednolitej masy,następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną masę dzielimy na dwie części,do jednej z nich dodajemy drobno pokrojoną czekoladę,mieszamy.
Kokosanki wyciskamy workiem cukierniczym,lub formujemy łyżeczką (masa jest dośc gęsta) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku 15-18 minut w temperaturze 170 * C (z termoobiegiem) lub 180 * C (bez termoobiegu).
Ciasteczka szybko się rumienią więc musimy uważac aby się nie spiekły.
Kokosanki po wystudzeniu robią się twarde ale na drugi dzień są idealne do jedzenia.Przechowujemy ciastka w pojemniku.
świetne są, mój smak z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciacha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak kokosu, na weekend też planuję kokosanki i również skorzystam z przepisu ,kuchni lidla, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuń