CIASTO NA PIEROGI

24.11.2013
data:post.title
Każdy ma jakiś swój przepis na ciasto pierogowe i z pewnością wiele jest takich.Testowałam różne przepisy z margaryną, olejem, gorącą wodą jak i z dodatkiem mleka. Myślę że ten przepis ułatwi nie jednej osobie robienie pierogów bo ciasto podczas gotowania nie pęka, co zawsze było moją zmorą.
Woda z odrobiną sodki, zmienia swoją zawartość i robi się miękka, więc samo ciasto wychodzi bardziej plastyczne.


                                                              SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • około 1/2 litra bardzo ciepłej wody, wymieszanej z 1/4 łyżeczki sodki

                                                    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, do którego wbijamy jajko i wlewamy olej. Następnie wlewając ciepłą wodę wyrabiamy elastyczne ale zwarte ciasto.
  2. Składniki powinny dobrze się połączyć.
  3. Podczas wyrabiania ciasta w razie konieczności dosypujemy mąkę i wyrabiamy tak długo, aż przestanie się kleić do ręki.
  4. Gotowe ciasto przykrywamy folią i zostawiamy na 10-20 minut aby odpoczęło.
  5. Po tym czasie stanie się ono bardziej plastyczne.
  6. Kroimy je na cztery części, robimy wałki jak na kopytka i koimy małe porcje.
  7. Każdą porcję ciasta obtaczamy w mące i rozwałkowujemy na placuszki,uważając aby nie były zbyt cienkie. Możemy również użyc maszynki do pierogów.
  8. Na każdy placek nakładamy farsz i lepimy pierogi.
  9. Można również rozwałkować ciasto i wycinać z niego kółka, pierogi będą wówczas równe. Jednak formowanie pierogów należy do nas : )


15 komentarzy

  1. Mówisz, ze dodajesz sodki dla elastyczności i moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie.
    Bo jesli dodajemy olej i ciepłą wodę ciasto wtedy samoistnie jest elastyczne bardziej dzieki olejowi.
    Soda zbedna rzecz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odrobina sodki nie zaszkodzi,pierogi nie pękają podczas gotowania tak jak przy cieście bez tego malutkiego dodatku :)
      Wybór należy do nas.

      Usuń
    2. Dokładnie! Dobrze wyrobione ciasto (co najmniej 10 minut) wytwarza wystarczająco dużo glutenu i nic nie pęka :)

      Usuń
    3. Wiesz Mariolka jeśli dokładnie slepisz pierożki i za dużo nie naładujesz farszu to nie mają prawa ci pęknać.
      Wiem to z doświadczenia bo pracuję w pierogarni :)))

      Pozdrawiam

      Usuń
    4. Z pewnością masz racje,obecnie pierogi mi wychodzą za każdym razem,pozdrawiam :)

      Usuń
    5. Dokładnie to najważniejsze żeby tobie smakowały :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. pięknie pierożki Ci wyszły:) Ja się dopiero przed świętami będę bawić z pierogami i uszkami:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pomału już planuję potrawy na święta :) a pierogi zamrażam.

      Usuń
  3. Ja w sobotę robiłam pierogi na dwa sposoby :-) ruskie moje ulubione i z serem :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowania do świąt już ruszyły, dziś robiłam z kapustą i grzybami, ciasto robiłam z przepisu ,kuchni Lidla, z dodatkiem masła, wyszło super i pierożki pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy jest sens zamrażać ciasto na pierogi? Czasami zrobię za dużo.
    inga_ga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta na pierogi nie zamrażamy,ponieważ nie nadaje się ono do następnej obróbki,zamrozić możemy pierogi zaraz po ich wykonaniu,oczywiście każdy osobno a później przekładamy je do woreczka.Z reszty ciasta,bo mi również zostaje,robię pierogi z kawałkami jabłka lub twarożkiem,albo najzwyczajniej kładę odrobinę marmolady i gotuję je w osobnym garnku,dzieci takie pierożki uwielbiają :)

      Usuń
    2. Fajny pomysł na te pierozki z jabłkiem.
      My dodajemy jeszcze kawałek brzoskwini i ananasa :)

      Usuń
    3. Dziękuję za podpowiedz,jeszcze z ananasem i brzoskwinią pierożków nie jadłam,z pewnością wypróbuję :)

      Usuń