Orientacyjnie proporcje kwasu do barszczu to : 0,5 litra na 1,5 litra wywaru.Ilość ta zależy jednak od naszych upodobań i siły smakowej wywaru.
SKŁADNIKI :
- 1 kg obranych i pokrojonych w plastry buraczków
- 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
- 5 ząbków obranego czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- woda przegotowana -na 1 litr 1 łyżka soli
Obrane i pokrojone buraczki układamy w słoiku ,kamionkowym naczyniu lub garnku.Dodajemy przyprawy i czosnek.Zalewamy wszystko posoloną,przegotowaną wodą tak aby buraki były przykryte(jeżeli będą wypływać można obciążyć je talerzykiem.Naczynie przykrywamy gazą,obwiązujemy sznurkiem lub gumką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.Po tym czasie ostrożne wyciągamy wszystkie powstałe szumowiny.Kwas przelewamy do buteleczek,np.po soczkach,zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce.Kwas długo się przechowuje i nie psuje się.
oooo, już niedługo trzeba będzie zrobić zakwas na barszcz wigilijny ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku będzie wigilijny barszcz na własnym zakwasie :)
OdpowiedzUsuń