SKŁADNIKI :
- około 1 kg schabu bez kości
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól,pieprz
- 3 łyżki oleju do podpieczenia mięsa
- 1 kg białej kapusty,poszatkowanej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- liść laurowy,ziele angielskie
- sól,pieprz,słodka papryka
- sos grzybowy lub pieczarkowy,polecam przepis : sos-pieczarkowy
Schab myjemy,osuszamy,nacieramy ziołami i przyprawami.Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego( pozostałe soki zostawiamy do podpieczenia kapusty).Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego,przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 170-180 *C,przez 1,5 godziny.
Kapustę przekładamy do garnka,dodajemy liść i ziele,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy.Podpiekamy na patelni na której podpiekaliśmy schab,doprawiamy solą,pieprzem,słodką papryką i czosnkiem.
Schab wyjmujemy z piekarnika,odstawiamy.Kroimy na kawałki.
Na talerz układamy plastry schabu,polewamy sosem z grzybów i całość dekorujemy kapustą,a jej resztę przekładamy do miseczki.
Schab jest pyszny również na kanapki,polecam.
Jakie pyszne mięsko, do tego grzybki, pycha, byłam w lidlu i też skusiłam się na schab, właśnie w promocji :)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie..na widok takich pyszności..
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń