SCHAB PIECZONY Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI,PIECZONĄ KAPUSTĄ I SOSEM GRZYBOWYM

12.11.2013
data:post.title
Dzisiaj pomysł na schab pieczony w kawałku,pyszny,aromatyczny i kruchutki.Zioła prowansalskie nadają rewelacyjny aromat a do tego pieczona kapusta i danie gotowe.Polecam zarówno na ciepło,jak i na zimno z chrzanem.


                                                               SKŁADNIKI :
  •   około 1 kg schabu bez kości 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki oleju do podpieczenia mięsa 
                                                                  KAPUSTA : 
  • 1 kg białej kapusty,poszatkowanej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • liść laurowy,ziele angielskie
  • sól,pieprz,słodka papryka 
                                                            DODATKOWO : 
                                                      PRZYGOTOWANIE 
Schab myjemy,osuszamy,nacieramy ziołami i przyprawami.Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego( pozostałe soki zostawiamy do podpieczenia kapusty).Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego,przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 170-180 *C,przez 1,5 godziny.

Kapustę przekładamy do garnka,dodajemy liść i ziele,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy.Podpiekamy na patelni na której podpiekaliśmy schab,doprawiamy solą,pieprzem,słodką papryką i czosnkiem.
Schab wyjmujemy z piekarnika,odstawiamy.Kroimy na kawałki.
Na talerz układamy plastry schabu,polewamy sosem z grzybów i całość dekorujemy kapustą,a jej resztę przekładamy do miseczki.
Schab jest pyszny również na kanapki,polecam.





4 komentarze

  1. Jakie pyszne mięsko, do tego grzybki, pycha, byłam w lidlu i też skusiłam się na schab, właśnie w promocji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka cieknie..na widok takich pyszności..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń