SKŁADNIKI :
- 5 szklanek o pojemności 250 ml mąki pszennej, tortowej
- 5-7 łyżek cukru
- 1/2 kostki drożdży z 100 g
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 kostki masła naturalnego (roztopionego)
- 1 jajko do posmarowania bułek
- Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, roztopione, ostudzone masło,wlewamy ciepłe mleko i rozmieszane drożdże w mleku.
- Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto,gdyby było zbyt gęste, dolewamy trochę mleka,wyrabiamy dalej aż składniki się połączą.
- Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
- Gdy podwoi swoją objętość, wyciągamy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę i lekko je ugniatamy.
- Dzielimy na 12-14 małych porcji i formujemy małe bułeczki.
- Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
- Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 * C, przez około 20 minut ,po kilku minutach, kiedy bułki się lekko zarumienią zmniejszamy temperaturę do 180 *C.
- Po upieczeniu wyciągamy bułki z piekarnika, studzimy.
- Bułki są pyszne również na drugi dzień posmarowane masłem i dżemem lub czekoladą.
- Smacznego .
Wow, prawie czuję jak pachną te bułeczki, pyszności, też lubię masełko Pilos, często robię masełko czosnkowe do garzanek :)
OdpowiedzUsuńA mozna czmys nadziac? Np powidłami:)??
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki są idealne do nadziewania,pyszne również nadziane czekoladą :)
Usuńuwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńJuz czuje jak pieknie pachna i jakie sa pyszne
OdpowiedzUsuńU Mnie już bułeczki w piekarniku;) napisze po upieczeniu jakie wyszły :*
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne!:* tylko piekłam na 170 i są troszkę jaśniejsze z góry ale w środku raczej nie powinny być surowe co?;)
OdpowiedzUsuńCIeszę się że bułki smakują,oczywiście temperatura może byc mniejsza a bułeczki też będą upieczone :)
UsuńCzy mozna sobie przygotować sobie ciasto wieczorem i zostawić na noc zeby rano upiec sobie ciepłe bułeczki ?
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam, nie wiem jak zachowa się ciasto drożdżowe przez tyle godzin, może np. lekko się zakwasic jak wkas chlebowy. Nie polecam tej metody, lepiej je upiec wieczorem i zostawic w piekarniku, bułki będą również świeże a nadmiar można zamroźic.
Usuń